<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Світ
12.09.2021 484

ФБР розсекретило перший документ про теракти 11 вересня

Федеральне бюро розслідувань США опублікувало перший документ про розслідування терактів 11 вересня 2001 року.

Напередодні він був оприлюднений на сайті відомства.

Документ датований 4 квітня 2016 року. У ньому на 16 сторінках міститься переклад розмови агента ФБР зі співробітником консульства Саудівської Аравії в Лос-Анджелесі про його контакти з особами, які надавали логістичну підтримку викрадачам пасажирських лайнерів. Розмова відбулася в листопаді 2015 року.

У документі детально описані численні зв'язки і свідоцтва, які викликали підозри ФБР щодо Омара аль-Баюмі. Він нібито був саудівським студентом у Лос-Анджелесі, але ФБР підозрювало його як агента саудівської розвідки. У документі зазначається, що він був глибоко залучений у забезпечення "допомоги в поїздках, житлі і фінансуванні", щоб допомогти двом викрадачам.

Нагадаємо, 4 вересня президент США Джо Байден підписав указ про розсекречення документів, пов'язаних з розслідуванням ФБР терактів 11 вересня 2001 року.

Раніше розсекретити документи, пов'язані з атаками, зажадали родичі жертв терактів, а також ті, хто вижив і брав участь у порятунку людей. Близько 1,8 тис. осіб написали Байдену листа, зажадавши від нього зняти гриф секретності з документів. Вони вважають, що в них міститься інформація, що дозволяє довести причетність керівництва Саудівської Аравії до терактів.

Як відомо, 11 вересня 2001 року 19 терористів захопили чотири літаки, що летіли в США. Два з них врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру, один - у Пентагон і ще один впав поблизу міста Шанксвілл, коли пасажири і команда спробували знешкодити загарбників.

Тоді загинули майже 3 тисячі людей. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація "Аль-Каїда".

Влада Саудівської Аравії заперечує причетність до терактів.

Оценка материала:

5.00 / 1
ФБР розсекретило перший документ про теракти 11 вересня 5.00 5 1
Політика / Світ
12.09.2021 484
Еще материалы раздела «Світ»