НОВИНИ ДНЯ: Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб Українивсі новини дня
Політика
Світ
14.09.2021 889

Блінкен пояснив Конгресу, чому Штати не могли залишатися далі в Афганістані

Рішення президента Джо Байдена про виведення сил США з Афганістану до 31 серпня було обумовлено необхідністю виконувати домовленість попередньої адміністрації з талібами, інакше ситуація вимагала б залучення додаткового контингенту США.

Про це заявив у понеділок під час виступу в Комітеті у міжнародних справах Палати представників США держсекретар Ентоні Блінкен, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Коли президент Байден вступив на посаду в січні, йому дісталася угода, яку його попередник (президент Трамп – ред.) уклав із талібами щодо виведення всього американського контингенту до 1 травня нинішнього року»,- нагадав держсекретар США.

У цьому зв’язку він звернув увагу, що ця угода вимагала від чинного на той час уряду Афганістану звільнити п’ять тисяч ув’язнених талібів, у тому числі командирів угруповань. Водночас угода скорочувала присутність американських сил у цій країні до 2,5 тисячі військовослужбовців.

Таліби, зі свого боку, погодилися припинити напади на сили США й країн-партнерів, а також утриматися від наступів на великі міста Афганістану, зауважив Блінкен. Натомість «Талібан» продовжив свій наступ, щоби взяти під контроль більшість території країни.

«Коли президент Байден почав виконувати обов’язки на посаді, він постав перед вибором: припинити війну або вдатися до її ескалації. Якби він не виконав зобов’язань, взятих його попередником, атаки на наші сили та сили союзників були б поновлені»,- зазначив держсекретар США.

За його словами, це вимагало б відправлення в Афганістан значно більшої кількості американських сил для забезпечення безпеки. Водночас, як зазначив Блінкен, ніщо не вказувало на те, що перенесення виводу військ сприяло б зміцненню афганських сил безпеки або стійкості уряду Афганістану.

«Якщо 20 років (перебування США в Афганістані – ред.) й сотні мільярдів доларів на підтримку, обладнання та навчання зрештою не вистачило, то яке значення мав би ще один рік або п’ять, або десять?»- зауважив Блінкен.

За його словами, противники США – такі як Китай або Росія, а також такі ворожі режими як Іран або Північна Корея хотіли б, щоби Америка й надалі ув’язала б у війні в Афганістані.

Держсекретар США підкреслив, що перед прийняттям рішення про вивід військ були проведені консультації із союзниками й партнерами. Однак, за його словами, ні США, ні союзники не могли передбачити настільки швидкого краху афганського уряду й сил безпеки навіть за «найбільш песимістичними сценаріями».

«Однак ми спланували й реалізували широкий спектр дій у непередбачуваних обставинах. Завдяки цьому плануванню ми змогли згорнути наше посольство й перекинути персонал, що залишився, в аеропорт впродовж 48 годин»,- зауважив Блінкен.

Крім того, за його словами, військові змогли забезпечити безпеку аеропорту й почати евакуацію впродовж 72 годин.

Як повідомляв Укрінформ, США та ще понад два десятки країн провели широку операцію з евакуації громадян різних країн та жителів Афганістану з аеропорту Кабула до 31 серпня. Попри те, що ця операція мала безпрецедентні масштаби, дозволивши евакуювати 124 тисячі людей, американський уряд досі зазнає критики щодо недостатньої передбачуваності в процесі виведення військ з Афганістану.

Оценка материала:

5.00 / 1
Блінкен пояснив Конгресу, чому Штати не могли залишатися далі в Афганістані 5.00 5 1
Політика / Світ
14.09.2021 889
Еще материалы раздела «Світ»