НОВИНИ ДНЯ: Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.09.2021 603

Локдаун не потрібен, якщо українці вакцинуватимуться – Прем’єр

Введення посилених карантинних обмежень не буде потрібне, якщо громадяни відповідально поставляться до вакцинації та пройдуть щеплення проти COVID-19.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Чи потрібен нам локдаун? Якщо всі вакцинуються, свідомо і відповідально до цього підходять, - не потрібен. Чи локдаун вплине не економіку - вплине. Ми тільки набрали темп зростання, ми хочемо його зберегти. Тому я буду раз за разом закликати українців вакцинуватися, не переживати. Вакцини, які є в Україні, - надійні, ефективні і безпечні", - наголосив Шмигаль.

Він нагадав, що зміни до постанови про карантинні обмеження, які уряд схвалив 13 вересня, покликані не блокувати роботу економіки й убезпечити населення від інфікування та наслідків COVID-19.

"У жовтій зоні все може працювати за умови, що колективи вакциновані щонайменше першою дозою, і відвідувачі провакциновані щонайменше першою дозою. Це нормальні умови для того, щоб не блокувати економіку, не закривати школи, садочки, не переривати навчальний процес, не зменшувати ВВП, надходження в бюджет і, в результаті, не зменшувати зарплати медиків і вчителів з точки зору логічного ланцюжка. Ми хочемо, щоб все працювало, нічого не закривалося, але ми маємо убезпечити людей від заражень і наслідків COVID-19", - сказав Прем'єр.

Він додав, що у червоній зоні епіднебезпеки також діятимуть вимоги вакцинації для роботи бізнесу і соціальної сфери.

"Треба мати дві дози (вакцини проти COVID-19 - ред.) для того, щоб працювати закладу, але колектив має бути провакцинований на 100%, і відвідувачі також мають показати сертифікат про вакцинацію двома дозами. Це убезпечує людей від зараження і наслідків і це не дає розповсюджуватися ковіду, і водночас дає бізнесу змогу працювати", - підкреслив Шмигаль.

За його словами, контроль за дотриманням протиепідемічних обмежень покладається на Державну службу з захист прав споживача та Національну поліцію.

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня Кабінет Міністрів ухвалив зміни до постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19.

Ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (жовту або зелену позначку) та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий «жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» - про повний курс. У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спрощено вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Водночас обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікату.

У разі введення червоного рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть, лише якщо 100% працівників мають «зелений» COVID-сертифікат.

Постанова набирає чинності через 7 днів з моменту публікації.

Оценка материала:

5.00 / 1
Локдаун не потрібен, якщо українці вакцинуватимуться – Прем’єр 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
15.09.2021 603
Еще материалы раздела «Суспільство»