НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Політика
Україна
17.09.2021 610

Рекордне фінансування на безпеку і оборону передбачене в проєкті бюджету-2022

У проєкті бюджету на 2022 рік запланований рекордний обсяг фінансування сектору безпеки і оборони України - 5,95% від ВВП. Зокрема, буде суттєво збільшено фінансування програм розвитку озброєння та військової техніки, грошового забезпечення військовослужбовців, будівництва житла для військових.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич у Фейсбуці, повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони.

"Вперше в історії країни у проєкті бюджету на 2022 рік запланований обсяг фінансування сектору безпеки і оборони України становить рекордні 5,95% від ВВП (відповідний показник у 2021 році становив 5,92%, а у 2020 році 5,45% від ВВП)", - йдеться у повідомленні.

За словами посадовця, окрім бюджетних видатків на оборону Україна отримає міжнародну допомогу від урядів Франції (12,6 млрд грн), Великої Британії (6,7 млрд грн) та США (1,7 млрд грн). Рекордні кошти 32,9 млрд грн передбачені на програму розвитку озброєння та військової техніки.

Завітневич також розповів, що 5,5 млрд грн виділено для забезпечення житлом учасників АТО/ООС зі статусом внутрішньо переміщених осіб.

"Видатки державного бюджету для Міністерства оборони в 2022 році заплановані у сумі 131 млрд грн без урахування державних гарантій, що більше 2021 року на 13,4 млрд грн. 72 млрд грн підуть на грошове забезпечення і заробітну плату військовослужбовців, що на 11,2 млрд грн більше, ніж у 2021 році", - зазначив Завітневич.

«Ми неодноразово піднімали питання грошового забезпечення на засіданнях Комітету, адже ті люди, які ризикують своїм життям за нашу безпеку й оборону, мають відчувати увагу держави. 7,5 млрд грн підуть на пальне та речове майно для армії, 4,1 млрд грн – на харчування, 3,5 млрд грн – на соціальне забезпечення військовослужбовців, 2,1 млрд грн – на утилізацію боєприпасів, озброєнь, військової техніки та пожежний захист, а також 1,3 млрд грн на будівництво житла для військових», - додав голова парламентського комітету.

За його словами, такий обсяг видатків на оборону є безпрецендентним. "Ніколи в жодному році таких видатків на сектор безпеки і оборони не було. Бачимо, що фінансування армії і оборонних ініціатив залишається однією з ключових статей в проекті Державного бюджету на 2022 рік. Ми маємо забезпечити наші ЗСУ всім необхідним для ефективної безпеки і оборони", - резюмував парламентарій.

Як повідомляв Укрінформ, міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання уряду повідомив, що у запропонованому проєкті державного бюджету на 2022 рік Кабінет Міністрів пропонує на сектор безпеки та оборони виділити 319,4 млрд грн. 5,95% ВВП відповідає законодавчо визначеному показнику Закону «Про національну безпеку України» – не менше 5% ВВП.

Оценка материала:

5.00 / 1
Рекордне фінансування на безпеку і оборону передбачене в проєкті бюджету-2022 5.00 5 1
Політика / Україна
17.09.2021 610
Еще материалы раздела «Україна»