<
НОВИНИ ДНЯ: Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  Голова Держаної авіаційної служби розповів про умови та ризики відновлення польотів  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16  Синоптикиня попередила про похолодання: де будуть заморозки  Чому спікер Джонсон погодився на допомогу Україні — The New York Times  Допоможе виграти війну чи просто її подовжить: Зеленський про роль допомоги США  Включно з ATACMS: коли США можуть відправити зброю Україні – відповідь сенаторавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
22.09.2021 573

Вийшла п’ята серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Вийшла п’ята серія історичного проєкту "10 Днів Незалежності України" — фільм про те, як українські націоналісти під час Другої світової війни відновили українську незалежність, втратили її за тиждень та перейшли до антинацистського руху опору.

630_360_1632215359-125_22.09.21

Про це Укрінформу повідомили в Центрі досліджень визвольного руху.

"Звільнити Україну від сталінського режиму і відновити Українську державу — такою була мета ОУН на чолі зі Степаном Бандерою, які вирішили використати наступ гітлерівської Німеччини на Совєтський Союз", — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Акт відновлення Української держави прозвучав у радіоефірі пізно ввечері 30 червня 1941 року. Втратили її українці вже за тиждень, коли Гітлер показав своє справжнє обличчя.

"Короткотривала співпраця "бандерівців" із Третім Рейхом і досі використовується пропагандистами, щоб очорнити український визвольний рух та його діячів. Проте для того, щоб оцінювати ці події, треба знати та розуміти історичний контекст", — зауважив автор і ведучий проєкту Володимир В’ятрович.

У фільмі розповідається, що початок Другої світової війни розглядався "бандерівцями" як шанс на свободу, а нацисти — як потенційні союзники для досягнення власних цілей. По-перше, спочатку Адольф Гітлер руйнував світовий порядок, у якому не було місця для незалежної України. По-друге, серед українців ще була жива пам'ять про те, як Німеччина підтримала їх у війні з більшовицькою Росією в часи Української Народної Республіки.

"Утім, як показав час, всі ці сподівання виявилися марними. Реакція нацистів на самочинне відновлення незалежності України 30 червня 1941 року була швидкою і жорсткою. Вона показала справжнє обличчя нацистів — не союзників, а супротивників, які взагалі не вважали український народ здатним до самостійного державного існування. І якщо "медовий місяць" між Гітлером і Сталіним тривав майже два роки, то співпраця Степана Бандери з нацистами завершилась, фактично не розпочавшись — арештами і стратами українських націоналістів", — розповідає історик і автор фільму.

Переглянути попередні серії проєкту можна за посиланням.

Як повідомлялося, проєкт "10 Днів Незалежності України" реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вийшла п’ята серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України» 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
22.09.2021 573
Еще материалы раздела «Суспільство»