НОВИНИ ДНЯ: Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочаткувсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.09.2021 567

Високі ціни на газ чинять тиск на малий бізнес у Європі – Fitch

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings повідомило, що рекордно високі ціни на природний газ чинять тиск на ланцюги поставок багатьох європейських корпоративних секторів.

630_360_1613580192-129_23.09.21

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Fitch Ratings.

Як зазначається, менші компанії в цих галузях відчувають найбільший тиск, в той час як більш великі і диверсифіковані емітенти мають більше можливостей для пом'якшення наслідків.

За попередніми прогнозами, ціни на газ можуть залишатися високими до кінця зимового опалювального сезону, враховуючи низькі рівні природного газу в європейських сховищах. Водночас в агентстві очікують помірне зниження цін після зменшення сезонного попиту.

Як пише агентство, високі ціни на газ уже змусили кількох британських постачальників газу звернутися по державну підтримку для виконання своїх зобов'язань перед споживачами. Уряд Іспанії ввів податок для виробників низьковуглецевої енергії з метою підтримки невеликих компаній.

В агентстві зазначили, що ситуація, яка склалася на європейському ринку газу, може ще більше прискорити перехід комунального сектору до відновлюваних джерел енергії.

Як наголошується у матеріалі, виробники добрив серйозно постраждали від зростання цін на газ, оскільки він є ключовою сировиною для виробництва аміаку. Кілька заводів з виробництва аміаку в Європі скоротили виробництво або тимчасово зупинили свою діяльність, в той час як великі виробники добрив продовжують виробництво в інших регіонах або можуть отримувати аміак у третіх сторін. Виробники також можуть підвищити ціни на добрива, щоб перекласти витрати на споживачів.

У свою чергу, виробники сільськогосподарських і харчових продуктів стикаються з проблемами нестачі добрив і зростанням цін, що, швидше за все, призведе до збільшення витрат на урожай наступного сезону. Компанії з переробки м'яса і виробники газованих напоїв, особливо у Британії, вже стикаються з проблемами через брак CO2, який є побічним продуктом виробництва аміаку і використовується у виробництві м'яса і газованих напоїв.

Рекордно високі ціни в Європі обумовлені зростанням попиту, конкуренцією з Азією за скраплений природний газ та дефіцитом пропозиції від Газпрому, найбільшого постачальника Європи, який забезпечує постачання близько третини об’єму газу, йдеться у публікації.

Оценка материала:

5.00 / 1
Високі ціни на газ чинять тиск на малий бізнес у Європі – Fitch 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
23.09.2021 567
Еще материалы раздела «Економіка»