<
НОВИНИ ДНЯ: Не лише Patriot. У Повітряних силах розповіли, поставок яких засобів ППО чекає Україна  У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закускивсі новини дня
Політика
Світ
27.09.2021 460

ЄС закликав Белград і Приштину до негайної деескалації на півночі Косова

Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав Белград і Приштину до негайної деескалації напруги у північних районах Косова, виведення з регіону всіх поліцейських спецпідрозділів, та висловив готовність допомогти сторонам вирішити існуючі суперечки шляхом переговорів.

630_360_1588174487-194_27.09.21

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС, що оприлюднена у неділю на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Я продовжую уважно спостерігати за ситуацією на півночі Косова. Сербія і Косово мають без додаткових умов здійснити деескалацію ситуації на місці, шляхом негайного відведення підрозділів спеціальної поліції та розблокування доріг. Будь-які подальші провокації або односторонні та нескоординовані дії є неприйнятними», - йдеться у документі.

Як зазначив Боррель, Косово і Сербія мають знайти рішення для розрядки ситуації та погодити шляхи просування вперед до нормалізації відносин. За його словами, ЄС готовий активно підтримувати такі зусилля.

«Лідери як Косова, так і Сербії несуть повну відповідальність за будь-які ризики для безпеки та добробуту місцевих спільнот у Косові та у Сербії. Я наголосив на цьому під час телефонних розмов з Президентом (Сербії) Вучичем та прем’єр-міністром (Косово) Курті цього тижня», - підкреслив Високий представник ЄС.

Він зауважив, що двосторонній діалог між Косовим та Сербією за посередництва ЄС залишається єдиною платформою для вирішення всіх усе ще відкритих проблем, зокрема у сфері свободи руху та ліцензійних автомобільних номерів, та закликав обидві сторони активно використовувати цей інструмент. Посередники на переговорах між сторонами мають прибути до Брюсселя протягом наступних кількох днів, у готовності та з повноваженнями приймати відповідальні рішення для пошуку рішень у інтересах своїх громадян.

«Ми повторюємо, що очікуємо від Косова та від Сербії повернення до умов, що сприятимуть возз’єднанню, регіональній стабільності та співпраці в інтересах всіх громадян. Це є вирішальним для досягнення широкої та зобов’язуючої угоди щодо нормалізації відносин між ними, що є необхідним для обох сторін для просування європейським шляхом», - зазначив Боррель.

Він повідомив, що перебуває в тісному контакті з Генеральним секретарем НАТО, та подякував йому за відмінну співпрацю між стабілізаційним контингентом НАТО KFOR та місією ЄС у Косові EULEX.

«KFOR відіграє ключову роль у підтриманні регіональної стабільності на Західних Балканах», - додав Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 20 вересня влада Косова заборонила в'їзд на автівках із сербськими номерами, у відповідь на подібні заходи, що вживаються сербською стороною. На кордон із Сербією на півночі Косова були перекинуті підрозділи спеціальної поліції. Наслідком таких дій стали масові протести населення. Через загострення на півночі Косова Сербія привела в бойову готовність військові частини, що знаходяться у регіоні. ЄС, США та інші країни закликали сторони до стриманості та пошуку негайних рішень для деескалації напруги.

Колишній сербський автономний край Косово проголосив незалежність 2008 року в односторонньому порядку. Більшість країн ЄС, а також Сполучені Штати Америки й Канада відразу визнали незалежну державу. Сербія досі вважає Косово частиною своєї території. Україна не визнала Косово, так само як і РФ та Китай.

Оценка материала:

5.00 / 1
ЄС закликав Белград і Приштину до негайної деескалації на півночі Косова 5.00 5 1
Політика / Світ
27.09.2021 460
Еще материалы раздела «Світ»