<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов анонсував нові атаки на РФ: Маємо показати, що Путін не може захистити росіян  Зеленський звернувся до лідерів країн ЄС: треба переграти Путіна в рішучості  Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнеювсі новини дня
Політика
Україна
05.10.2021 1081

Знову обрати Зеленського президентом готові 32% українців

У вересні поточного року у президентському рейтингу в Україні продовжував лідирувати чинний глава держави Володимир Зеленський (за нього готові проголосувати 32% серед тих, хто визначився і піде на вибори), у парламентському – партія "Слуга народу" (23% відповідно).

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження "Соціально-політичні настрої українців: вересень 2021", яке провів Український інститут майбутнього спільно з соціологічною компанією New Image Marketing Group.

За даними дослідження, у президентському рейтингу Зеленський піднявся на 2% порівняно з червнем. Тобто зараз за нього готові проголосувати 32% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Тоді як рейтинг його найближчих конкурентів – лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка і співголови фракції ОПЗЖ у Верховній Раді Юрія Бойка – опустився на 2% і 1% відповідно. Обидва мають по 12% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Четверте місце стабільно займає лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко – 11% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Водночас виріс рейтинг експрем’єра Володимира Гройсмана і колишнього народного депутата Євгенія Мураєва до 7% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

"Вже традиційно найбільше підтримує Зеленського молодь до 24 років – 39%. Зі збільшенням віку респондентів їхня готовність голосувати за нього зменшується і серед людей старшого віку становить лише 21%. Натомість старші люди втричі частіше підтримують Бойка (13% проти 4% серед молоді)", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за регіональним розподілом Зеленський закріпив електоральне лідерство на заході з 23% проти 16% у Порошенка та на півдні з 24% проти 13% у Бойка. У центральних областях президент утримує перше місце з 22% проти 10% Порошенка та 10% Гройсмана. Навіть на сході Зеленський випереджає Бойка – відповідно 27% до 16%. "Тим не менш, Донбас залишається відверто проблемним регіоном для Зеленського – там він беззаперечно програє Бойку – 16% до 29%. Порівняно невелика підтримка у Донецькій та Луганській областях корелює з низькою довірою там до чинного глави держави та більшою часткою тих, хто виступає за позачергові президентські вибори. Слід відзначити, що більшість громадян, а саме 81%, збираються голосувати на президентських виборах. Не мають такого наміру 16%, і не визначилися 3% громадян", – зауважують соціологи.

Водночас згідго з дослідженням, якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчого тижня, то 23% опитаних проголосували б за партію "Слуга народу". На другому та третьому місці за електоральними преференціями громадян – ОПЗЖ (16% серед тих, хто визначився і піде на вибори) та партія "Європейська солідарність" (15% серед тих, хто визначився і піде на вибори). Так само, як у президентському рейтингу, партія Тимошенко "Батьківщина" посідає четверте місце – 14% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Менше голосів одержала парія Ігоря Смешка "Сила і честь" – 7% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Не подолали п’ятивідсотковий бар’єр в абсолютних показниках, отримавши по 4% серед тих, хто визначився і піде на вибори, партії "Українська стратегія Гройсмана" і Мураєва "Наші". Також "Партія Шарія" й "Партія Притули" – кожна отримала по 3% серед тих, хто визначився і піде на вибори. І партія "Голос" одержала 2% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Порівняно з настроями респондентів щодо участі у президентських виборах, частка охочих голосувати за народних депутатів є трохи нижчою – 70% заявляють про своє бажання голосувати на парламентських виборах. Проте 25% не підуть на парламентські вибори й не будуть голосувати. І ще 5% громадян не визначилися.

Український інститут майбутнього провів всеукраїнське соціологічне дослідження "Соціально-політичні настрої українців: вересень 2021" спільно з соціологічною компанією New Image Marketing Group серед 2 400 респондентів по всій території України у період з 18 по 28 вересня 2021 року, похибка становить не більш як 2%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Знову обрати Зеленського президентом готові 32% українців 5.00 5 1
Політика / Україна
05.10.2021 1081
Еще материалы раздела «Україна»