<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  "Росія - колхоз": пропагандисти РФ образились на дівчину з Донецька, яка яскраво описала стан речей в країні  Трамп хоче, щоб Європа надавала більше допомоги Україні  Що робити, якщо тісто на паску не піднімається: як його врятувати  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Україна вступить до НАТО лише після перемоги у війні — Зеленський  Чи потрібно українцям обов'язково проходити ВЛК: військовий дав вичерпну відповідьвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.10.2021 920

До Одеси прибув перший за роки незалежності український криголам

Сьогодні, 5 жовтня, вранці в Одеський порт увійшов перший за роки незалежності український криголам James Clark Ross. Це його нове місце постійної "прописки".

Про це повідомляє видання "Думская".

Буксири швартують судно до 19-го причалу. Криголам працюватиме у складі Національного антарктичного наукового центру. Це перший криголам, який з'явився в українських полярників.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий розповів, що криголам знаходиться відмінному стані і майже не потребує ремонту.

Ресурс криголама становить 20 років. При цьому 30 років він вже прослужив. Вперше на воду його спустили в 1990 році. James Clark Ross купили у Великобританії за символічні 5 мільйонів доларів. Нову назву судну ще не придумали.

Зараз криголам пройде повний техогляд і оформлення документів, а після цього на початку 2022 року відправиться в Антарктиду на наукову станцію "Академік Вернадський".

Криголам відвезе нашим вченим необхідні вантажі. Але він призначений не тільки для цього.

Цей корабель - такий досить сильний науковий інститут, він приймає на борт вчених, оснащений всім необхідним обладнанням і може працювати, досліджуючи океан, досить довго в автономному режимі", - заявив Дикий.

Він також додав, що завдяки криголаму українські вчені та аспіранти матимуть можливість працювати у Світовому океані.

Зазначимо, що з 2001 року в України не було кораблів, які б працювати в антарктичних умовах, але українські вчені все одно виривалися в експедиції зі своїми зарубіжними партнерами.

Оценка материала:

5.00 / 1
До Одеси прибув перший за роки незалежності український криголам 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.10.2021 920
Еще материалы раздела «Суспільство»