<
НОВИНИ ДНЯ: Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалютавсі новини дня
Політика
Україна
11.10.2021 705

Україні треба повернути військове правосуддя - суддя ВСУ

Рішення України скасувати систему військового правосуддя було стратегічною помилкою, адже військові суди потрібні державі й у мирний час.

Таку думку в програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" висловив суддя Верховного Суду Олег Ткачук, передає Укрінформ.

"Для забезпечення боєздатності та дисципліни у військах повинна діяти система військової юстиції. І без військових судів вона не завершена. Вона існує в багатьох країнах. Тим паче, що військові суди є основою для мобілізаційного розгортання судів у тих умовах, які у нас на сході, наприклад", - сказав він.

За словами Ткачука, в Україні існує дуже велика проблема з тими судами, які вчасно не евакуювалися із захоплених територій, і з розгортанням їх на підконтрольній території.

"У нас цивільні суди зіткнулися з цією проблемою, і вона дуже серйозна. Якби була військова юстиція, цього всього не було б. Цивільні суди мали бути перетворені на військові суди під час ось таких складних ситуацій, яка у нас зараз на Донбасі. Військові суди завжди були там, де перебувають військовослужбовці. В окопі з ними сиділи та розглядали справи, в землянці відбувалися процеси..." - додав суддя ВСУ.

Він зазначив, що завдання таких судів - роз'яснювати закон не тільки щодо військової служби: "Адже у багатьох військових на мирній території залишилися сім'ї, та ж пенсія, колишня робота, заробітна плата. Не потрібно людині з Донбасу їхати до Луцька або до Львова, там стояти в черзі, щоб розв'язати ці питання. Або людина постраждала через війну, отримала інвалідність, вона зараз бігає то до Пенсійного фонду, то до суду. До якого суду? До адміністративного, до загального, незрозуміло куди. А у цих людей повинен бути особливий захист, тому що вони захищають батьківщину".

Суддя наголосив, що у всіх розвинених та демократичних країнах є військове правосуддя.

"Без цього забезпечити, щоб в армії належним чином виконували закони, неможливо. Потрібно брати до уваги й те, що військовий - солдат, офіцер - перебуває в особливих умовах, у нього є певні межи, за які він не може вийти. Для того, щоб у цих межах людина перебувала комфортно, щоб її права ніхто не порушив - ні командир, ні начальник, ні підлеглий - повинна бути своя особлива процедура судового розгляду і судового захисту. Суд же для захисту існує, а не просто для того, щоб когось покарати", - підсумував Ткачук.

Нагадаємо, система військових судів, яка ефективно діяла від початку незалежності, була ліквідована у 2010 році - відразу після приходу до влади Януковича. Ініціатори ліквідації наполягали, що військові суди не потрібні, оскільки армія не затребувана, адже воювати немає з ким.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україні треба повернути військове правосуддя - суддя ВСУ 5.00 5 1
Політика / Україна
11.10.2021 705
Еще материалы раздела «Україна»