<
НОВИНИ ДНЯ: До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методами  Блінкен зробив гучну заяву про удари по РФ американською зброєю  Російська пропагандистка Симоньян уже “знайшла” причетних до замаху на Фіцо  Короткочасні грози з проясненнями: синоптик дала прогноз погоди в Україні на 17 травня  Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляромвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.10.2021 950

У поліції розповіли, як перевірятимуть COVID-сертифікати за QR-кодом

Правоохоронці перевірятимуть сертифікати щодо вакцинації від коронавірусу в громадян за QR-кодом вибірково, а відповідальність щодо невакцинованого від COVID-19 пасажира нестиме перевізник.

Про це Укрінформу повідомила прессекретар глави Нацполіції (НПУ) Мар’яна Рева.

“Перевірки (COVID-сертифікатів за QR-кодом — ред.) будуть проводитися вибірково, відповідними рейдовими групами, до складу яких входитимуть і поліцейські, і представники Держпродспоживслужби та муніципальної охорони, і Укртрансбезпеки, якщо ми говоримо про перевірки пасажирських перевезень, а також представники органів місцевого самоврядування”, - уточнила Рева.

Вона зазначила, що такі групи проводитимуть відповідні рейди у місцях, де є обмеження відповідно до встановленого карантину.

“Наприклад, якщо ми говоримо про червону зону, то там заборонено перебувати у закладах громадського харчування, закладах дозвілля, ТРЦ, на непродовольчих ринках особам, у яких немає такого сертифіката про вакцинацію. Відповідно до обмежень, визначених постановою Кабміну, а також рішень місцевих комісій ТЕБ та НС, ці місця будуть посилено патрулюватися і перевірятися міжвідомчими рейдовими групами”, - поінформувала прессекретар очільника Нацполіції.

На запитання щодо таких перевірок у помаранчевих зонах, Рева уточнила, що все залежить від того, про який регіон йтиметься.

“Все залежить від того, яка область у якій зоні перебуває. Найпростіше, можна так сказати — це червоні зони, тому що там є конкретно визначений перелік (карантинних обмежень — ред.), багато чого не можна, лише за умови, якщо люди мають відповідні документи, які підтверджують їхню COVID-безпечність. Якщо це помаранчева зона — то там конкретно по кожному рішенню комісії ТЕБ та НС потрібно дивитися, тому що вони можуть на свій розсуд посилювати карантинні обмеження”, - сказала вона.

Як зазначила прессекретар глави Нацполіції, на регіональному рівні місцеві комісії ТЕБ та НС можуть вводити обмеження, які вже стосуються червоної зони.

“І у залежності від того, який перелік обмежень визначений у кожній конкретній області, уже так і діятимуть по перевірці рейдові групи. Тому що у цих обмеженнях є єдине виключення — якщо особа має сертифікат про вакцинацію (від COVID-19 — ред.). А якщо ми говоримо про пасажирські перевезення, то там ще дозволено мати відповідний негативний результат на коронавірус, який чинний упродовж 72 годин”, - повідомила вона.

Рева поінформувала, що поліцейські мають на особових планшетах відповідне програмне забезпечення і за допомогою цього ПЗ вони можуть сканувати QR-код та перевіряти чинність сертифікату.

“Якщо ми говоримо про пасажирські перевезення, то якщо перевізник не проконтролював (наявність COVID-сертифіката в особи, яка сіла у транспортний засіб — ред.), то відповідальність у цьому випадку лежить на перевізнику. І якщо водій впустив у автобус чи інший вид транспорту особу без цих COVID-документів, то тоді штраф — адмінпротокол, виписується конкретно на перевізника. Тобто, це не означає, що людину будуть висаджувати з автобуса, чи будуть знімати з рейсу — ні, за це нестиме відповідальність перевізник”, - сказала Рева.

Вона також нагадала, що наразі ніхто в Україні не скасовував масковий режим — людина у громадському транспорті обов'язково має бути у захисній масці.

І якщо громадянин порушить це правило та не одягне маску у транспорті, то тоді поліцейський має право виписати щодо нього адмінпостанову про штраф за недотримання маскового режиму, поінформувала прессекретар очільника НПУ.

Оценка материала:

5.00 / 1
У поліції розповіли, як перевірятимуть COVID-сертифікати за QR-кодом 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
19.10.2021 950
Еще материалы раздела «Суспільство»