<
НОВИНИ ДНЯ: Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великдень  США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списати  Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стіл  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадянвсі новини дня
Бізнес
Економіка
21.10.2021 414

НБУ зберіг облікову ставку в очікуванні спаду інфляції

Національний банк України (НБУ) прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 8,5% річних з 22 жовтня 2021 року. НБУ очікує спаду інфляції вже найближчим часом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови НБУ Кирила Шевченка на брифінгу, який транслювався на Youtube.

Нагадаємо, НБУ почав цикл підвищення ставки в березні 2021 року, піднявши її з 6,0% до 6,5% річних. У вересні ставка була підвищена до 8,5%.

Зазначимо, облікова ставка - це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку довгострокове або короткострокове рефінансування. Опосередковано ставка повинна визначати ціну кредитів на ринку.

Основним інструментом, за допомогою якого НБУ впливає на рівень інфляції, є облікова (ключова) ставка. За даними НБУ, в Україні зміна облікової ставки НБУ найбільше впливає на рівень інфляції через 9-18 місяців.

Якщо прогнозована інфляція знаходиться вище цільового рівня, то для її зниження облікова (ключова) ставка підвищується для приведення інфляції до мети 5%. І навпаки: при більш низькому прогнозованому показнику інфляції в порівнянні з цільовим рівнем ключова ставка знижується.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ зберіг облікову ставку в очікуванні спаду інфляції 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
21.10.2021 414
Еще материалы раздела «Економіка»