НОВИНИ ДНЯ: Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє  У Повітряних силах розповіли, чому росіяни зменшили інтервали між атаками на Українувсі новини дня
Політика
Світ
23.10.2021 650

НАТО заснувало інноваційний безпековий фонд на €1 мільярд

У штаб-квартирі НАТО, в рамках зустрічі міністрів оборони країн Альянсу, що продовжується сьогодні в Брюсселі, відбулася церемонія підписання установчих документів зі створення першого в історії Інноваційного фонду НАТО обсягом 1 мільярд євро.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у п’ятницю на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«Міністри 17-ти країн-союзниць погодилися очолити розвиток першого Інноваційного фонду НАТО. В ході Брюссельського саміту лідери НАТО зобов’язалися зміцнювати наш Альянс, включаючи підтримку та захист трансатлантичних інновацій. Сьогодні ми виконали це зобов’язання. Разом ми забезпечимо безпеку для наших народів у цьому швидкоплинному світі», - сказав під час церемонії генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Як зазначається у повідомленні, багатонаціональний Інноваційний фонд допоможе підтримувати НАТО на вістрі технологічного розвитку за допомогою спільних інвестицій в обсязі 1 мільярд євро у розвиток технологій подвійного призначення, які потенційно можуть бути застосовані в секторах оборони й безпеки. Створення такого фонду також сприятиме тіснішій співпраці та довірі країн-учасниць у глибоких технологічних інноваціях, без чого було б важко досягти успіху в пошуку інноваційних рішень, які є необхідними для захисту Альянсу вже зараз.

«Разом з інструментом НАТО, так званим прискорювачем оборонних інновацій для Північної Атлантики (DIANA), Інноваційний фонд НАТО підтримуватиме розвиток захищеної трансатлантичної спільноти в галузі інновацій», - йдеться у документі.

У повідомленні нагадується, що під час саміту у Брюсселі у червні поточного року відразу декілька країн запропонували відкрити на власній території головні офіси та регіональні інноваційні центри DIANA для створення розгалуженої інноваційної мережі з охопленням Європи та Північної Америки.

Обидві згадані ініціативи, як очікується, набудуть повної реалізації під час наступного саміту НАТО в Мадриді в 2022 році.

Станом на тепер, зобов’язання в рамках новоствореного Інноваційного фонду НАТО взяли на себе 17 країн-союзниць – Бельгія, Чеська Республіка, Естонія, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія та Велика Британія.

Як повідомлялося, під час Брюссельського саміту НАТО у червні поточного року лідери країн Альянсу погодили програму розвитку «НАТО 2030», яка передбачає адаптацію сил НАТО до новітніх викликів та загроз, що виникають у світі, розвиток сучасних систем озброєння і техніки для надійного захисту кожної з країн-союзниць, а також координацію зусиль для утримання НАТО на вістрі технологічного прогресу.

Оценка материала:

5.00 / 1
НАТО заснувало інноваційний безпековий фонд на €1 мільярд 5.00 5 1
Політика / Світ
23.10.2021 650
Еще материалы раздела «Світ»