НОВИНИ ДНЯ: У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі порадивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.10.2021 695

Залицяються та б’ються: у пінгвінів біля «Вернадського» - шлюбний сезон

У районі станції «Академік Вернадський» триває сезон розмноження не тільки тюленів Ведделла, а й субантарктичних пінгвінів (дженту).

630_360_1635005613-4223_24.10.21

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Причому відбувається це прямо на о. Галіндез, де розташована станція “Академік Вернадський”, тож полярники спостерігають за життям прямо з вікон. Зокрема, саме з вікна біологи зафіксували перше спаровування цих птахів, а тепер команда чекає на радісну звістку про перше відкладене яйце», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, пінгвіни дженту дуже кумедні. Вони “співають”, як віслюки (тому їх також називають віслюковими), галантно кланяються партнеру, цуплять одне в одного камінчики для гнізд, сваряться та навіть влаштовують бійки. Гнізда вони роблять досить близько до станції, іноді навіть використовуючи певні її конструкції.

У НАНЦ нагадали, що острів субантарктичні пінгвіни почали освоювати 2006-го і вже у весняно-літньому сезоні 2007-2008 років облаштували тут перші гнізда, тепер улітку кількість цих птахів на Галіндезі може бути до 4 тисяч.

А також пояснили, що “віслючки” не жили в районі станції до середини 2000-х тому, що ці пінгвіни – теплолюбні й раніше тут було надто холодно для них. Але завдяки зміні клімату та потеплінню цей вид отримав перевагу та сприятливі умови для просування на південь. З 2013 року загальна чисельність субантарктичних пінгвінів зросла десь на 11%, а в районі станції – майже на чверть. Водночас кількість холоднолюбних пінгвінів Аделі та антарктичних пінгвінів, які раніше були тут основними, скорочується.

Наприклад, цієї зими на Галіндезі регулярно відпочивали дженту та Аделі, й останніх інколи було куди більше. Але навесні ситуація суттєво змінилася. Майже всі Аделі повернулися до південних “домівок”, які взимку були скуті кригою, а дженту навпаки – повертаються на острів, і зараз тут їх уже понад 2,7 тисячі.

Науковці додали, що це не максимальна кількість пінгвінів, які гніздуватимуть на острові, хоча найкращі місця давно зайняті (“віслючки” люблять “квартирувати” на височинах). Зокрема, минулого сезону дженту захопили на Галіндезі нову територію й утворили там третю субколонію. Зараз вони знову активно облаштовують там гнізда. Тож, можливо, цього року буде рекорд з кількості субантарктичних пінгвінів на острові.

«Про це чекатимемо звісток від біологів 26-ї УАЕ, які пильно стежать за шлюбними сезонами тварин, й не тільки з вікон станції», - підсумували вони.

Оценка материала:

5.00 / 1
Залицяються та б’ються: у пінгвінів біля «Вернадського» - шлюбний сезон 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
24.10.2021 695
Еще материалы раздела «Суспільство»