НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Політика
Україна
25.10.2021 708

Політика «залізної завіси» РФ щодо окупованих територій не спрацює – МЗС

Росія не зможе завадити мешканцям тимчасово окупованих територій сходу України та Криму комунікувати із українською владою.

Про це заявив Укрінформу речник МЗС Олег Ніколенко у відповідь на заяву офіційного представника російського МЗС Марії Захарової про підготовку Україною «провокації».

«Росія не зможе завадити мешканцям тимчасово окупованих Донбасу і Криму комунікувати із українською владою. Так само як і не змогли радянські окупаційні війська завадити контактам німців зі Східного і Західного Берліна. Політика залізної завіси не спрацює», - зазначив Ніколенко.

Він зауважив, що деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях вимагає інноваційних рішень України. «Поліпшення життя українців по обидві сторони лінії розмежування, надання їм якісних державних послуг і зміцнення їхнього зв’язку із рештою Української держави залишається безумовним пріоритетом для Президента Володимира Зеленського», - акцентував речник МЗС.

Водночас він підкреслив, що Росія як держава-окупант має чітко дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов‘язань та виконувати домовленості лідерів Нормандського формату. Зокрема, РФ має забезпечувати базові потреби населення на підкотрольних їй територіях, включно із адекватним захистом від коронавірусної хвороби COVID-19, розблокувати роботу КПВВ, припинити саботаж діяльності Тристоронньої контактної групи, ґарантувати безпечний і надійний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, забезпечити міжнародним організаціям, включно з МКЧХ, повний і безумовний допуск до всіх утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб, зазначив Ніколенко.

Як повідомлялося, офіційний представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що влада України готує «провокацію», плануючи відкрити для людей, що живуть на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму, пункти зв’язку, щоб жителі цих регіонів могли спілкуватися з представниками української влади.

Секретар РНБО Олексій Данілов 22 жовтня повідомив, що на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями Донбасу та Кримом планується створити пункти для прямої комунікації з Президентом та органами влади. Створенням таких центрів буде займатися Міністерство цифрової трансформації. Йому доручено протягом двох тижнів розробити технічне завдання. На наступному засіданні РНБО розгляне запропоновані рішення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Політика «залізної завіси» РФ щодо окупованих територій не спрацює – МЗС 5.00 5 1
Політика / Україна
25.10.2021 708
Еще материалы раздела «Україна»