<
НОВИНИ ДНЯ: Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великденьвсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.10.2021 587

Через 5-7 років Україна може перейти на власний газ за умови великих інвестицій — експерт

Україна через 5-7 років може забезпечити себе газом виключно через внутрішній видобуток, але для цього необхідно вже сьогодні інвестувати у галузь великі кошти.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев, передає Укрінформ.

"Українську газотранспортну систему необхідно якнайшвидше переорієнтувати на внутрішні потреби. На потреби українських громадян, української промисловості, української економіки. Необхідно забути про те, що ми можемо укладати якісь додаткові угоди з державою-агресором та "Газпромом", який неодноразово показував, що вважає за краще вести свою політику з позиції сили", — сказав він.

Рябцев вважає, що "необхідно забути про всілякі транзитні потенціали України".

"Все. Закінчився транзитний потенціал у 2014 році. Необхідно забути про всі ці подачки з боку Російської Федерації та зосередитися на забезпеченні, надійному, безперебійному забезпеченні українських споживачів газом. Насамперед внаслідок внутрішнього видобутку, у другу чергу — газом із підземних газових сховищ. І в третю — необхідно зрештою укласти довгострокові або середньострокові контракти з постачальниками не російського газу, про що постійно всі говорять, але ніхто нічого не робить. І ми, як і раніше, залежимо від того самого російського газу", — деталізував він.

Рябцев додав, що виключно власними газовими резервами Україна поки що не впорається, оскільки "у нас 10 млрд кубометрів газу все одно не вистачає для нормального забезпечення українських підприємств, українського населення".

Проте, якщо розвивати вітчизняний газовидобуток, можна покрити й цей дефіцит. Експерт упевнений, що перспективи в української газодобувної галузі хороші.

"Перспективи хороші, якщо в це вкладати гроші у великому обсязі, запитувати з виконавців за їхнє використання, і не чекати на результат завтра. Україна цілком здатна забезпечити себе газом, але це не через рік, не через два, а за чітко сформульованої політики, і чітко визначених виконавців, і жорсткий контроль результатів протягом найближчих 5-7 років. Ми можемо видобувати й 30, й 40 млрд кубометрів газу. Але для цього необхідно вкласти кошти та починати працювати вже сьогодні, не обіцяючи щось, а робити конкретно", — підсумував Рябцев.

Як повідомлялося, ціна на газ у Європі на початку жовтня встановила історичний рекорд, сягнувши майже 2 тис. дол. за тисячу кубометрів. У Кремлі намагаються використати ситуацію та змусити Берлін прискорити сертифікацію готового газопроводу в обхід України "Північний потік-2".

24 жовтня Президент Володимир Зеленський повідомив виданню Bloomberg, що Україна запропонувала Росії знижку на поставку природного газу в Європу, щоб збільшити поставки і полегшити енергетичну кризу в Європі.

27 жовтня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на період опалювального сезону держава забезпечить безперервне постачання газу для бюджетних установ та населення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Через 5-7 років Україна може перейти на власний газ за умови великих інвестицій — експерт 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
29.10.2021 587
Еще материалы раздела «Економіка»