<
НОВИНИ ДНЯ: Ізраїль не вчиняє геноцид у Секторі Газа, - Байден  Коли буде свято Івана Предтечі 2024 року: нова дата, традиції і історія свята  Багато сонця і тепла, подекуди – трохи дощів: прогноз на середу  Ситуація не дуже хороша: синоптик про дощі в Україні  Укргідрометцентр про погоду в Україні: "Маємо доволі оптимістичні новини"  22 травня буде до 28° тепла, в окремих областях - невеликі дощі  Потепління до +28 і місцями дощі: прогноз погоди в Україні на 22 травнявсі новини дня
Політика
Україна
31.10.2021 643

Саакашвілі блідий, виснажений і схуд на 14 кілограмів – омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова оприлюднила заяву щодо порушення конституційних прав і свобод громадянина України, голови виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі.

630_360_1634802727-408_31.10.21

Про це передає Укрінформ із посиланням на сторінку Омбудсмана у Фейсбуці.

 

"Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова за підсумками проведеного 27.10.2021 року виїзного моніторингу дотримання конституційних прав і свобод громадянина України, голови виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі в пенітенціарній установі № 12 м. Руставі, Республіка Грузія висловлює рішучий протест у зв’язку з відмовою грузинської влади надати йому медичну допомогу в цивільній лікарні, а також наявністю грубих порушень його процесуальних прав", - йдеться у заяві Омбудсмана.

Зокрема, Денісова стверджує, що судовий розгляд двох кримінальних справ, які були порушені щодо Саакашвілі ще у 2014 році, відбувається "з явним порушенням процесуальних прав". "Судові засідання не призначаються вже другий місяць, а клопотання адвокатів та особисто Міхеіла Саакашвілі, який хоче і бажає публічного розгляду цих справ, в яких він вважає себе невинним, про призначення судових засідань судом ігноруються і не розглядаються", - зауважила Уповноважений.

За словами Денісової, такі дії судової влади Грузії є порушенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує право на справедливий і публічний розгляд, а також розгляд справи упродовж розумного строку, але не протягом 8 років.

Омбудман розповіла про стан здоров'я Саакашвілі, який не згоден із винесеними щодо нього обвинувальними вироками без його особистої присутності в грузинських судах і на знак протесту оголосив у грузинській в'язниці голодування, що триває вже 29 днів.

За словами Денісової, за станом здоров’я Саакашвілі щоденно спостерігає лише лікар-терапевт пенітенціарного закладу, а не вузькопрофільні фахівці. Також Саакашвілі забороняють спілкуватися телефоном із рідними та близькими, спілкуватися з обраним ним священнослужителем. Як стверджує український Омбудсман, це є порушенням прав на зв’язок із зовнішнім світом та свободу віросповідання, статті 41 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями.

"За час перебування в пенітенціарній установі він 4 рази пережив критичні стани, двічі йому проводили переливання крові", - розповіла Денісова.

"27.10.2021 під час відвідування Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою пенітенціарної установи № 12 м. Руставі Міхеіл Саакашвілі виглядав блідим та виснаженим, йому було важко говорити. Він втратив вже 14 кілограмів ваги. Міхеіл Саакашвілі попросив сприяння Уповноваженого у переведенні до цивільної лікарні, де міг би почуватися у безпеці та одержувати всю необхідну медичну допомогу згідно із медичними показаннями", - розповіла Денісова.

Вона нагадала, що медичний консиліум рекомендував перевести Саакашвілі в цивільну клініку для інтенсивного спостереження. Проте Міністерство юстиції Грузії запропонувало перевести Саакашвілі в пенітенціарний медичний заклад при установі виконання покарань №18. Як наголошує Омбудсман, це є неприйнятним з огляду на відсутність кваліфікованих лікарів та обладнання, а також існування загрози життю від кримінальних ув’язнених у цьому закладі

"Утримання у таких умовах Міхеіла Саакашвілі є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, положення якої зобов’язує хворих в’язнів, які потребують послуг спеціаліста, слід переводити до особливих закладів або ж у цивільні лікарні. Тюремні лікарні повинні мати обладнання, установки і ліки, необхідні для належного медичного догляду за хворими та для їх лікування, а також достатньо кваліфікований персонал.

Hенадання медичної допомоги суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

"Такі дії грузинської влади очевидно є катуванням і способом позбавлення громадянина України, голови виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі права на життя, що є порушенням статей 6, 7, 9, 14, 18 Міжнародного пакту про цивільні та політичні права, який ратифіковано Грузією у 2002 році", - йдеться у заяві Омбудсмана.

Денісова закликала грузинську владу негайно припинити грубі порушення прав людини Саакашвілі, а іноземні держави та міжнародні організації - рішуче засудити дії посадових осіб Республіки Грузія, які порушують права громадянина України Міхеіла Саакашвілі, та зажадати від грузинської влади відновити його права.

Як повідомлялось, Міхеїла Саакашвілі затримали у Грузії 1 жовтня. Він не був у країні 8 років. Поїхав підтримати свою партію на місцевих виборах. У Грузії проти Саакашвілі були відкриті чотири кримінальні провадження. За двома з них винесено заочні вироки з максимальним терміном позбавлення волі — 6 років. Політик вважає, що справи проти нього сфабриковані.

Після затримання Саакашвілі помістили до колонії № 12 міста Руставі для відбування покарання. У в'язниці політик оголосив голодування.

Оценка материала:

5.00 / 1
Саакашвілі блідий, виснажений і схуд на 14 кілограмів – омбудсмен 5.00 5 1
Політика / Україна
31.10.2021 643
Еще материалы раздела «Україна»