<
НОВИНИ ДНЯ: Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкоювсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.11.2021 702

Українців вакцинуватимуть проти грипу в аптеках – пілотний проєкт МОЗ

В Україні 10 листопада стартує проєкт із вакцинації проти грипу в аптеках.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Зазначається, що проєкт покликаний спростити доступ українців до щеплень від сезонного грипу та продемонструвати, що Україна готова до впровадження передових світових практик у сфері охорони здоров’я.

“Можливість прийти в аптеку, придбати вакцину та одразу зробити там щеплення значно спрощує доступ до сезонної вакцинації проти грипу, що в умовах пандемії COVID-19 має надзвичайно важливе значення”, - зазначила генеральний директор директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України Ірина Руденко.

“Ми сподіваємося, що пілотний проєкт зі щеплення від грипу в аптеках буде успішно реалізований, продовжиться й масштабується наступного року. Це ще один крок до трансформування системи охорони здоров’я та наближення її до європейських стандартів”, - підкреслила Руденко.

У МОЗ додали, що підтримують подібні ініціативи і працюють над тим, щоб спростити процедуру отримання щеплень в аптеках (як це відбувається в багатьох країнах). Наразі розробляються зміни до нормативно-правових актів, зокрема до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень. Проєкт наказу передбачає надання можливості фаховим молодшим бакалаврам, молодшим бакалаврам та бакалаврам проводити процедуру вакцинації без участі лікаря. Також серед запланованих кроків - надання можливості фармацевтам робити щеплення в аптеках.

Загалом цього сезону в Україні планують ввезти 1,25 млн доз вакцин від різних виробників. За інформацією Центру громадського здоров’я, з початку епідемічного сезону (40-й тиждень року) від грипу вакциновано 14 946 осіб.

“Максимум, який ми мали в попередні роки, доходив до 1,5 млн вакцинованих осіб у 2007 чи 2008 році”, - поінформував дитячий лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

Він зазначив, що “якщо ж брати останні роки, то є офіційні дані, які говорять про приблизно 0,5%. За неофіційною статистикою (за кількістю доз вакцин, викуплених з аптек), можна говорити про 0,9% вакцинованих від грипу. Маючи населення близько 40 мільйонів, майже 1% - це малувато. Звісно, ні про який колективний імунітет не йдеться”.

За його словами, вакцина передусім потрібна тим, хто завтра вийде на роботу. І від кого залежить життя: лікарям, правоохоронцям, військовим, вчителям, пожежникам.

“У багатьох країнах саме такі категорії і визначають як основні, пріоритетні групи (окрім пацієнтів за станом здоров’я), які потребують вакцинації. Бо від них залежить життєдіяльність країни і, власне, виконання зобов’язань, які бере на себе держава, які закріплені в Конституції й законах, щоб не порушувати право громадян на життя, здоров’я, безпеку, освіту, недоторканність і багато іншого”, - наголосив Лапій.

Уперше в Україні громадяни зможуть зробити щеплення від грипу безпосередньо в аптеці. Кожен, кому виповнилося 18 років, зможе придбати вакцину проти грипу в аптеці, там же пройти огляд лікаря та зробити щеплення.

За словами доктора медичних наук, сімейного лікаря, представника правління ГО “Академія сімейної медицини України" Ірини Волошиної, "відповідно до чинного законодавства, усіх, хто захоче робити щеплення, огляне лікар, буде проведене вимірювання температури, підписана інформована згода. Серію й номер вакцини внесуть до спеціальної форми № 063/о, лікар поставить свій підпис, усі ці дані будуть внесені до електронної системи. Крім того, згідно з правилами, вакциновані особи мають залишатися неподалік пункту вакцинації впродовж 15–20 хвилин. Вакцина від грипу є однією з найбезпечніших, проте ми маємо дотримуватися правил".

Проєкт проводитиметься з 10 до 14 листопада включно в 5 аптеках Києва з 8:00 до 20:00 за адресами:

  • вул. Ярославів Вал;
  • 20, вул. Московська, 46/2;
  • вул. Велика Васильківська, 112А;
  • вул. Дмитрівська, 2;
  • вул. Срібнокільська, 2А.

Як повідомляв Укрінформ, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, лікар-імунолог Федір Лапій у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив, що при COVID-вакцинації не тільки можна, а й потрібно робити щеплення від грипу.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українців вакцинуватимуть проти грипу в аптеках – пілотний проєкт МОЗ 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.11.2021 702
Еще материалы раздела «Суспільство»