<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.11.2021 750

Толерантність, стійкість та гідність — ключові цінності, які об’єднують українців

Толерантність, стійкість, гідність – це три ключові цінності, які об’єднують українців від Луганська до Львова.

Такі результати дослідження «Від незалежності до взаємозалежності: Україні – 30» оприлюднила фрілансер-консультант, докторант Бірмінгемського університету Ярослава Барб'єрі під час Донбас Медіа Форуму-2021, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В Україні і поза її межами існує загальноприйняте кліше, що Україна дуже поділена – етнічно, лінгвістично, політично. Але насправді в межах наших фокус-груп ми дізналися, що українці вважають, що це політики відповідальні за поляризаційний ефект, наприклад, мови, а на індивідуальному рівні вони схильні виявляти доволі високу толерантність щодо мовних практик або інтерпретації минулого з боку інших людей», - сказала Барб'єрі.

Коментуючи таку об’єднавчу цінність, як стійкість, експерт зазначила, що українці почуваються об’єднаними навколо досвіду подолання лиха.

«Це здається негативним аспектом, але насправді наші респонденти висловлювали почуття гордості від усвідомлення, що українці проявили себе як стійку, винахідливу, стоїчну націю, яка здатна витримати численні виклики, пов’язані з періодом набуття незалежності», - акцентувала докторантка Бірмінгемського університету.

Вона також поінформувала, що серед респондентів був консенсус щодо гідності. Як засвідчило дослідження, українці дуже пишаються тим, що як народ вони готові відстоювати власну позицію і власні права, наприклад, під час таких подій, як Помаранчева революція і Революція Гідності.

«Що цікаво, що цю точку зору висловили як люди, які активно підтримували ці події, так і люди, які на індивідуальному рівні не були дуже активними. Але, з усім тим, оце відчуття гордості за здатність відстоювати свої права було спільним для людей різної політичної орієнтації», - зауважила Барб’єрі.

Вона також відзначила, що українці відчувають гордість, коли їх визнають за кордоном як окрему націю зі своєю мовою і культурою.

Серед негативних висновків фокус-груп експерт назвала слабке відчуття взаємозалежності між різними регіонами. Водночас вона зауважила, що цю точку зору висловили респонденти старшого віку.

Експерт також звернула увагу на те, що чимало респондентів різних вікових груп вважають незалежність країни тотожною із свободою від будь-яких міжнародних зобов’язань.

Барб'єрі поінформувала, що більшість учасників фокус-груп з окупованих територій висловили почуття покинутості всіма – і Україною, і Росією.

«Фактично був консенсус, що є прагнення повернутися до якоїсь певної форми нормальності, як з точки зору відновлення миру, так і з точки зору уточнення свого політичного статусу. Тобто це люди, які почуваються абсолютно ізольованими від усіх, покинутими, і через затяжну ситуацію перебування у невизначеному стані, де вони почуваються заручниками, важко зрозуміти їхнє почуття приналежності – до кого вони належать. Це треба брати до уваги і показати, чому ми потрібні одне одному. Я думаю, що це один з ключових викликів перед нами», - резюмувала Барб'єрі.

Як зазначалося на презентації, упродовж останнього року програма «Арена» (директор Пітер Померанцев), «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» та «Харківський інститут соціальних досліджень» провели 20 фокус-груп з українцями різного походження по всій країні, у тому числі 4 фокус-групи з тими, хто мешкає на тимчасово окупованих територіях, і дослідили, що люди думають про ключові події останніх тридцяти років, і які цінності, пристрасті, типи поведінки об'єднують українців від Луганська до Львова.

Оценка материала:

3.00 / 2
Толерантність, стійкість та гідність — ключові цінності, які об’єднують українців 3.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
07.11.2021 750
Еще материалы раздела «Суспільство»