<
НОВИНИ ДНЯ: Екстремальна погода: в Україні очікується тиждень рекордної спеки вище +40  "Путін висунув жорстку вимогу щодо захоплення нових територій": генерал Маломуж розкрив деталі  Мобілізація по-новому: з якими хворобами не забирають до ЗСУ  В Україні 7 липня без опадів, вдень подекуди до +37°  У Львові школи почнуть навчальний рік раніше: в чому причина  Лише 3% українців вважають "єОселю" інструментом вирішення житлового питання: дослідження  Китай вдарив по торгівлі з Росією: найбільші онлайн-магазини спорожніливсі новини дня
08.11.2021 842

Уже 18 банкiв автоматично блокують рахунки громадян за вимогою державних та приватних виконавців

Автоматично залокувати рахунки громадян через заборгованості на вимогу державних та приватних виконавців можуть наразі вже 18 із 73 банків в Україні.

Про це повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот, посилаючись на дані Національного банку України.

Серед банків, які додалися до переліку останнім часом, — “Райффайзен банк Аваль”, “ОТП Банк”, “Укрсиббанк”.

До переліку також входять: "Приватбанк", "Універсал Банк", "Оксі Банк", "Таскомбанк", "Індустріалбанк", "Банк Восток", "Прокредит банк", "Львів", "Конкорд", "Кредобанк", "Ідея Банк", "Метабанк", "Український капітал", "Агропросперіс банк", "Радабанк".

Водночас у переліку все ще відсутня половина з топ-10 українських банкiв з найбільшими активами — “Ощадбанк”, “Укргазбанк”, “Альфа-Банк Україна”, ПУМБ, "Міжнародний резервний банк" (колишній “Сбербанк”).

Також зазначається, що система на сьогодні працює неідеально: незважаючи на те, що списуватись повинна лише сума боргу, нерідко трапляється так, що блокується весь рахунок боржника.

"Виконавець має право накласти арешт на кошти боржника, що знаходяться в банку. Від того, як оформлений документ про арешт коштів, залежить, чи будуть арештовані всі кошти, чи лише їх частина. Так, якщо виконавець вказав суму, і на рахунку достатньо коштів, то буде арештована лише ця сума коштів. Якщо ж коштів недостатньо або виконавець не вказав точну суму, що підлягає арешту, можуть бути арештовані кошти на всіх рахунках боржника", — цитує Опендатабот начальника управління НБУ з захисту прав споживачів фінансових послуг Ольгу Лобайчук.

Якщо так сталося, що банківські рахунки через борги було заблоковано повністю, в НБУ радять вчинити наступні дії:

направити виконавцю за вашим провадженням письмову вимогу щодо скасування ухвали про арешт рахунку;

у разі відсутності відповіді — підготувати скаргу на керівництво державної виконавчої служби. Або, якщо провадження веде приватний виконавець, — скаргу на Раду приватних виконавців;

подати позов до місцевого адміністративного суду щодо скасування ухвали про арешт рахунку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Уже 18 банкiв автоматично блокують рахунки громадян за вимогою державних та приватних виконавців 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
08.11.2021 842
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»