<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Україна
13.11.2021 653

Нарощування військ РФ на кордонах України не схоже на «звичайні» навчання – Євросоюз

Євросоюз уважно спостерігає за розвитком ситуації в Україні та навколо неї, тож інформація, яка надходить, про продовження російського військового нарощування на кордонах України є доволі тривожною для ЄС.

630_360_1636722191-223_13.11.21

Про це на брифінгу у Брюсселі сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безумовно, ми продовжуємо спостерігати за ситуацією. Інформація, яку ми отримали на цей час, є доволі тривожною. Ми також проводимо обговорення та інформаційні обміни з партнерами, такими, наприклад, як трансатлантичні партнери, Сполучені Штати, але також з Великою Британією та іншими, щоб бачити, як розвивається ця ситуація. У світлі цього ми розглядаємо, які подальші кроки можуть бути необхідні», - сказав Стано.

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, чи не варто розцінювати переміщення російських військ вздовж кордонів України як елемент військових навчань, які доволі часто відбуваються в Росії, речник зауважив, що таке військове нарощування Росії не має ознак, притаманних для «звичайних» навчань, подібно до того, що відбувалися з концентрацією російських військ на кордонах України навесні цього року.

«Коли йдеться про військові навчання, існують певні стандартні правила та процедури, які мають дотримуватися, наприклад, вчасне інформування партнерів. Але такі правила не були дотримані навесні цього року. Саме тому ця тема порушувалася під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у квітні, коли вони мали цільове обговорення нарощування російських військ на кордонах України, в незаконно анексованому Криму та навколо нього, яке було дійсно дуже тривожним. З тих пір ми (Європейський Союз - ред.) шукали шляхи посилення стійкості України», - сказав речник ЄС.

Він зауважив, що ЄС, який є найближчим сусідом України, продовжує спостерігати за розвитком ситуації, обмінюватися інформацією з партнерами за океаном та з партнерами, близькими за переконаннями.

«Відбудеться ще одне обговорення (військового нарощування Росії – ред.) на рівні міністрів закордонних справ під час зустрічі, що запланована на наступний понеділок. Це також можливість побачити, чи мають міністри зробити якісь кроки у цьому напрямку. Інформація, яку ми отримуємо зараз, а також від партнерів, є доволі тривожною», - підкреслив Стано.

Як повідомлялося, 15 листопада у Брюсселі відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, яка має розглянути питання безпеки й оборони, доктринального Стратегічного компаса ЄС. Ще одним питанням буде нова концентрація російських військ поблизу кордонів України та на окупованих територіях.

Оценка материала:

5.00 / 1
Нарощування військ РФ на кордонах України не схоже на «звичайні» навчання – Євросоюз 5.00 5 1
Політика / Україна
13.11.2021 653
Еще материалы раздела «Україна»