<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає у Байдена пройти перевірку на наркотики перед дебатами  США проведуть наступного тижня чергове засідання "Рамштайну"  У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росії  В Україні 19 травня утримається суха погода, вдень до +24°  Местами грозы. Синоптики рассказали о погоде на 19 мая в Украине  Бувають відмови. Що робити, якщо дані військовозобов'язаного не оновлюються в ЦНАПі  Тепло, але подекуди з дощами: якою буде погода в Україні 19 травнявсі новини дня
Політика
Україна
14.11.2021 613

Правозахисниця пояснила, чому слід подбати про безпеку арештованого «Палича»

Дениса Куликовського ("Палича"), який очолював у окупованому Донецьку таємну в'язницю "Ізоляція", має бути засуджено. І таких військових злочинців не слід віддавати під обмін.

630_360_1559155511-745_14.11.21

Як передає Укрінформ, про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявила координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

Вона припускає варіант, що Кремль може запропонувати обміняти Куликовського. Але після тих свідчень, у яких він називає прізвища та дії інших військових злочинців, навряд чи Куликовський сам захоче повернутися до Росії чи до так званих "ДНР" або "ЛНР".

"Але якщо раптом таке станеться, думаю, у потерпілих буде невдоволення. Тому що одна з умов перехідного правосуддя — сатисфакція жертв. Жертви повинні бачити та розуміти, що відбувається правосуддя. І, якщо ми віддаватимемо всіх, хто чинив такі страшні воєнні злочини, то у потерпілих не буде цього відчуття правосуддя", — пояснила Решетилова.

Крім того, такі злочинці мають відбувати покарання в Україні, оскільки вони є цінними свідками в інших кримінальних справах. Особливо, які Україна заявляє у міжнародних судах.

"Після оприлюднення частини його свідчень ми бачимо, що "Палич"-Куликовський є ще й дуже цінним свідком. Він розповідає про те, що "Ізоляція" координувалася представниками ФСБ Російської Федерації, що вони туди приїжджали на так звані допити, брали участь у тортурах. І, за свідченнями заручників, вони там майже завжди були в контакті з "Паличем", вони майже товаришували, він їм організовував застілля та всі супутні "сервіси". Тому він знає дуже багато", — акцентувала правозахисниця.

У цьому зв'язку, на її думку, "треба вже переживати за його життя", щоб Куликовський дожив до суду і дав усі свідчення.

"Тому, я думаю, його і віддали до слідчого ізолятора СБУ (у Києві). Бо якби він потрапив у звичайне СІЗО, то його життю загрожувала б небезпека", — упевнена Решетилова.

Суд над "Паличем" важливий також для всього українського суспільства. І треба, щоб такі процеси були відкритими.

"Для українців (насамперед, для потерпілих) важливо, щоб таких як "Палич" затримували та судили. І до того ж судити треба публічно, на відкритих процесах. Можливо, за винятком якихось епізодів, які стосуються насильницьких злочинів. Я думаю, що дуже важливо, щоб цей процес був відкритим", — зазначила експерт.

Проте Решетилова не вважає, що справу "Палича" швидко буде передано до суду.

"Швидше за все, це питання не одного місяця. Тому що слідчі дії продовжуються. І за тими свідченнями, які дав "Палич", ще необхідно буде відпрацювати всю інформацію, яку отримали наші правоохоронні органи. Щоб у суді подати всю цю доказову базу", — резюмувала вона.

Як повідомлялось, 8 листопада контррозвідники СБУ затримали у Києві колишнього бойовика терористичної організації «ДНР», екскоменданта незаконної в’язниці на тимчасово окупованій території Донецької області «Ізоляція» Дениса Куликовського.

Оценка материала:

5.00 / 1
Правозахисниця пояснила, чому слід подбати про безпеку арештованого «Палича» 5.00 5 1
Політика / Україна
14.11.2021 613
Еще материалы раздела «Україна»