<
НОВИНИ ДНЯ: Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитуваннявсі новини дня
Політика
Росія
14.11.2021 747

Петрушевська відмовилася від Держпремії РФ через можливу ліквідацію «Меморіалу»

Російська письменниця та драматург Людмила Петрушевська відмовилася від звання лауреата Державної премії Росії, яку отримала в 2002 році, на знак протесту проти спроб Генпрокуратури РФ ліквідувати правозахисний центр «Меморіал».

630_360_1636854234-990_14.11.21

Про це йдеться у заяві письменниці на її сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У мене зараз відбирають Меморіал, пам'ять про засуджених і розстріляних, про кинутих під вантажівку і померлих голодною смертю, про заморожених у вантажівках по дорозі від табору до табору, про закатованих тортурами на Луб'янці та на Колимі, про забитих нещодавно на вулицях, у вагонзаках та в мілі-поліції. Про тих, хто знаходиться в ув'язненні за сфабрикованими, фальшивими справами. Про тисячі таких ув'язнених, небезпечних для влади», — пояснила письменниця своє рішення.

На запитання РБК чи буде вона якось оформляти відмову від Державної премії Петрушевська сказала: «Я перша і єдина. Досвіду ніякого немає, перша відмова від Державної премії за всю історію. Я просто сказала і все, вішати значок на паркан я не буду».

У Фейсбуці письменниця також дає таке пояснення: «Хай на мене знову заводять справу про образу президента. Я відмовляюся від звання лауреата Державної премії. Тому що мені вручав значок, коробку та букет президент Путін».

На думку Петрушевської, президент РФ взагалі не знав, за що їй присвоєно звання лауреата Держпремії, оскільки він, ймовірно, не читав її п'єсу, присвячену тим, хто не повернувся з таборів.

Державну премію Росії в галузі літератури та мистецтва Петрушевська отримала у 2002 році.

Як повідомляв Укрінформ, 11 листопада Генпрокуратура РФ подала позов до Верховного суду про ліквідацію «Міжнародного меморіалу» за «систематичні порушення законодавства про іноземних агентів». Одночасно московська прокуратура надіслала до суду позов про ліквідацію правозахисного центру «Меморіал».

Організація «Міжнародний меморіал» та шість її підрозділів внесені в реєстр «іноземних агентів», який складає Мін'юст РФ. "Меморіал" не раз штрафували за відсутність маркування "іноагента".

Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство "Меморіал" ("Міжнародний меморіал") – одна з найстаріших некомерційних організацій, що займається дослідженням політичних репресій у СРСР і сучасній Росії.

Вона була заснована в 1992 році в Москві. Одним з організаторів та першим почесним головою товариства "Меморіал" був академік Андрій Сахаров.

Оценка материала:

5.00 / 1
Петрушевська відмовилася від Держпремії РФ через можливу ліквідацію «Меморіалу» 5.00 5 1
Політика / Росія
14.11.2021 747
Еще материалы раздела «Росія»