<
НОВИНИ ДНЯ: Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібновсі новини дня
16.11.2021 399

Эксперти прогнозують гривні зміцнення через експортерів

Цього тижня експортери мають продавати валюту для розрахунків та сплати податків, і це може допомогти курсу гривні зміцнитися.

Про це повідомляє фінансовий тижневик групи ICU.

Аналітики компанії зазначають, що курс гривні минулого тижня був під тиском ситуативної зміни пропозиції та попиту, що в результаті стало як черговим укріпленням, так і ослабленням курсу наприкінці тижня.

"Цього тижня ми очікуємо більшої активності експортерів із продажем валюти для розрахунків як з контрагентами в Україні, так і для сплати квартальних податків. Тому це може задовольнити не тільки підвищений попит від виробників "зеленої" електроенергії, а навіть стабілізувати курс гривні у коридорі 26,1-26,2 грн/дол.", - йдеться в повідомленні.

Як пояснили експерти, минулого вівторка відбулися розрахунки за єврооблігаціями "Укренерго", і вже наступного дня компанія вийшла з продажем валюти для того, щоб розрахуватися у національній валюті за своїми зобов'язаннями перед ДП "Гарантований покупець". Такий крок збільшив продаж клієнтами банків іноземної валюти до майже 1,4 млрд дол., а обіг ринку - до майже 1,5 млрд, при тому що з початку року середньоденний обіг ринку складав 0,5 млрд дол. Звісно, що це спонукало НБУ до активних інтервенцій і збільшення викупу валюти. Саме через великі обсяги інтервенцій вдалося стримати укріплення курсу, хоча він і встановив черговий рекорд цього року на рівні 26,06 грн/дол., хоча через таку активність продавців курс гривні міг посилитися значно більше.

"Але вже в п'ятницю ситуація на валютному ринку змінилася на користь попиту. Імовірно, виробники "зеленої" електроенергії отримали кошти від ДП "Гарантований покупець" і почали купувати валюту для виведення коштів на користь своїх акціонерів. Через це курс гривні різко послабшав до 26,26 грн/дол., і в підсумку за тиждень втратив 0,7%, хоча з початку року він посилився на 7,3%", - розповіли в ICU.

Оценка материала:

5.00 / 1
Эксперти прогнозують гривні зміцнення через експортерів 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
16.11.2021 399
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»