НОВИНИ ДНЯ: Чому ІД вибрала Росію за ціль і чи є можливість нових терактів у РФ – відповідь Невзорова  Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощівсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
22.11.2021 987

Ртутний Чорнобиль посеред отруйних руїн: Чому завод "Радикал" загрожує Києву катастрофою

Розвалини радянського підприємства на лівому березі столиці містять в собі понад 200 тонн ртуті, яка щодня загрожує Києву екологічною катастрофою.

Вже майже 30 років на лівому березі столиці, в кілометрі від станції метро "Лісова", в занедбаному стані передуває завод "Радикал", який раніше звався "Київським заводом хімікатів" та загрожує місту екологічною катастрофою — після зупинки підприємства в 1996 році там вилилося понад 200 тонн ртуті та інших небезпечних речовин, які щодня продовжують отруювати Київ.

Журналісти Depo.Київ розбирались, яким чином завод "Радикал" загрожує Києву та які плани має влада щодо вирішення проблеми.

Від радянського монополіста до "ртутного Чорнобиля"

Завод "Радикал" побудували в 1951 році на тодішній околиці столиці. Підприємство було одним з трьох в СРСР, які на той час виробляли рідкісну і необхідну для оборони, енергетики та хімічної промисловості продукцію, і для її створення застосовували ртуть. Підприємство було монополістом з виробництва низки видів синтетичних матеріалів — зокрема, пінополіуретану, бертолетової солі, гермобутилу та хімічних засобів захисту рослин з 1951 по 1996 рік. В 1994 році завод приватизували через корпоратизацію та перетворили на ВАТ "Радикал", в липні підприємство зупинили та провели штучну реструктуризацію.

В лютому 1998 року столична прокуратура порушила кримінальну справу щодо тодішнього керівництва заводу за фактом шахрайства за ознаками складу злочину. В березні 1999 року стан справ заводу "Радикал" розглядали на засіданні Комітету Верховної ради, де ухвалили рішення щодо створення тимчасової слідчої комісії.

Наприкінці лютого 2000 року "Київенерго" звернулося до суду із заявою про визнання боржника, яким був завод "Радикал", банкрутом, оскільки підприємство не мало змоги сплатити борг розміром 1 222 670 грн.

Вже в серпні 2000 року Арбітражний суд Києва постановив визнати банкрутом завод та відкрити ліквідаційну процедуру щодо підприємства. В лютому 2002 року "Радикал" визнали особливо небезпечним підприємством хімічної промисловості.

Після зупинки заводу в 1996 році токсичні та радіоактивні речовини залишись в ґрунті та на обладнанні підприємства, тоді екологічна інспекція зафіксувала на території "Радикалу" 134,6 тонн ртуті, 109 тонн сірчаної кислоти, 44 тонни ртутних шламів, 62 тонни соляної кислоти, 12,5 тонни аміаку, 486 тонни – шламів солерозчинення та близько 2500 тонн інших відходів.

Тоді в КМДА заявили, що зупинка виробництва була проведена з порушенням вимог природоохоронного законодавства, в результаті чого залишки хімічних речовин не вивезли з території, що створило складну екологічну ситуацію та загрозу мешканцям столиці.

В 2017 році представник Держпродспоживслужби Дмитро Байраченко заявив, що на території "Радикалу" у деяких точках концентрація ртуті в повітрі перевищує гранично допустиму норму до 30 разів. А концентрація отруйної речовини у ґрунті в деяких місцях перевищує допустиму норму до 14,5 разів.

Чим загрожує "Радикал"

На території колишнього підприємства регулярно випаровується ртуть, яка потрапляє в атмосферу. Показники випарування перевищують норми в 4-16 разів, а влітку майже в 40 разів. Завод "Радикал" є проблемою національного масштабу, яка ускладнюється тим, що в Україні немає хімічного заводу або полігону з переробки відходів, які містять ртуть.

Єдине підриємство в Україні, яке спеціалізується на переробці ртутомістких відходів ТОВ "Микитртуть", розташоване на тимчасово окупованій території Донецької області в Горлівці та контролюється бойовиками.

В 2019 році начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальованний заявив, що об'єм ртутомістких відходів, які потрібно вивезти з території "Радикалу", скаладає понад 200 тис. тонн, з яких 10 тис. – сильно насичені ртуттю.

Він підкреслив, що 2012 році аналіз ртутного забруднення території заводу, ґрунту та підземних вод показав, що протягом 50 років ртуть не потраплятиме в басейн Дніпра, однак ситуація не стала, є динаміка, зміни, а тому проблему потрібно обов'язково вирішувати.

Зазначимо, що незважаючи на віддалену загрозу забруднення Дніпра, ртуть на "Радикалі" випаровується щодня, а сама територія розташована не так далеко від житлових районів та метро.

Що планує робити влада

На початку жовтня 2021 року міська влада столиці напрацювала пропозиції для вирішення проблеми утилізації небезпечних відходів на заводі "Радикал" у рамках відповідної державної програми. Одним із найбільш вірогідніших варіантів захоронення небезпечних відходів розглядається десятикілометрова зону безумовного відчуження навколо Чорнобильської АЕС. Через трансуранове забруднення десятикілометрової зони навколо ЧАЕС дана територія фактично ніколи не буде принагідною для нормального життя.

"На сьогодні обсяг ртутовмісних відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ "Радикал", становить близько 200 тис. тонн. Пари ртуті дуже отруйні і здатні завдати серйозної шкоди здоров’ю людей", – заявив директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

У період 2012-2015 років столична влада розробила техніко-економічне обґрунтування демеркуризації промислового майданчика заводу. В КМДА заявили, що міська влада передбачила в бюджеті міста кошти на здійснення низки заходів щодо очищення заводу та вивезення й утилізацію отруйних відходів.

"Міська влада звернулася до Уряду задля спільного вирішення утилізації  ртуті, і ми отримали відповідь, яка дозволяє нам рухатися далі. На нинішньому етапі є доручення Прем’єр-міністра України щодо створення державної програми переробки небезпечних відходів у зоні відчуження та безумовного відселення людей. Йдеться не просто про вивезення та складування, а про забезпечення належної переробки всіх залишків відходів 4-го класу, тобто цивілізований підхід без шкоди для Чорнобильської зони відчуження. Місто має технічне рішення, що вже напрацьовано та базується на міжнародному фактичному досвіді, і ми готові до активної роботи", – заявив заступник голови КМДА Петро Пантєлєєв.

В керівництві Чорнобильської зони відчуження пообіцяли допомогти столиці, якщо буде така можливість. Перший заступник очільника Державного агентства з управління зоною відчуження Андрій Пляцко заявив, що вони сподівають провести тендер на проведення техніко-економічної експертизи найближчим часом.

Ще 12 років тому ртуть на території заводу "Радикал" була вже на глибині 24 м, забруднення ґрунтових вод тоді вже було в півтора рази вищим за норму. Плюс, не варто забувати про щоденні випаровування ртуті, які отруюють атмосферу столиці, а також потенційну загрозу потрапляння відходів в Дніпро. Сценарій масштабної екологічної катастрофи буде неминучим, якщо влада не буде нічого робити з утилізацією відходів "Радикалу". Залишається сподіватись, що процес утилізації ртуті з "Радикалу" цього разу насправді почав запускатись, і вже найближчим часом можна очікувати якихось конкретних дій, а не вже звичної "глибокої стурбованості" з боку можновладців.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ртутний Чорнобиль посеред отруйних руїн: Чому завод "Радикал" загрожує Києву катастрофою 5.00 5 1
Життя та Стиль / Столиця
22.11.2021 987
Еще материалы раздела «Столиця»