<
НОВИНИ ДНЯ: Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Зеленський назвав наступні цілі диктатора Путіна після України  Спека чи дощі: метеорологиня про погоду на літо 2024  ЗМІ опублікували список російських генералів, які народилися в Україні і знищують свою землю  З липня ОПЕК+ збільшить видобуток нафти, - Bloomberg  Як допомога США Україні вплине на перебіг війни: прогноз генерала Маломужа  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травнівсі новини дня
Політика
Україна
23.11.2021 467

У Раді запропонували посилити покарання за смертельні ДТП

У Верховну Раду внесли три законопроекти, які посилюють кримінальну відповідальність за скоєння ДТП, які спричинили смерть людей.

Про це свідчать дані на сайті парламенту у вівторок, 23 листопада.

Законопроект №6240 "Про внесення змін до статей 286 та 286-1 Кримінального кодексу України про посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людей", внесений позафракційним депутатом Юлією Світличною передбачає, що винуватець ДТП з важкими травами або смертельним наслідком від 5 до 8 років в'язниці (зараз 3-8 років) з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном від 3 до 5 років (зараз до 3 років).

При цьому за порушення правил дорожнього руху з кількома загиблими з вини порушника термін збільшиться до 8-12 років (зараз 5-10 років), а права керувати транспортним засобом позбавлять довічно. Таке ж покарання пропонується за скоєння ДТП у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, що спричинило смерть. Якщо ж жертв буде більше, термін становитиме 12-15 років (зараз 7-12 років).

Водночас, трохи м'якше покарання пропонує альтернативний законопроект №6240-1 від фракції Слуга народу: від 7 до 12 років в'язниці з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 5-7 років у разі ДТП з тяжким або смертельним наслідком.

Нарешті, третій законопроект №6240-2 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України про посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти безпеки руху та експлуатації транспорту" пропонує за ДТП, що спричинило смерть або тяжкі тілесні ушкодження садити винуватця на строк від 5 до 8 років із позбавленням права керувати транспортним засобом на 5 років.

Зазначимо, що за даними поліції, з січня до жовтня включно в Україні сталося 154 480 ДТП, внаслідок яких загинуло 2592 особи, а ще 24 905 постраждало.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Раді запропонували посилити покарання за смертельні ДТП 5.00 5 1
Політика / Україна
23.11.2021 467
Еще материалы раздела «Україна»