<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
03.12.2021 1317

Податок на нерухомість. Коли та наскільки зросте плата за володіння квадратними метрами

Після підвищення мінімальної зарплати збільшився й розмір податку нерухоме майно.

З 1 грудня мінімальна заробітна плата в Україні становить 6500 грн. Це означає, що зростуть не лише взаємопов'язані виплати та пільги, а й податки. Зокрема, податки на нерухомість. Пише НВ. 

Максимальна ставка податку на нерухомість тепер складає - 97,5 грн/м² — 1,5% від мінімальної зарплати (6500 * 1,5% = 97,5). Для Києва ці зміни набудуть чинності з 1 січня наступного року. Розмір ставки залежить і від місцевої влади, але в жодному разі вона не може перевищувати встановлені законом 1,5%.

Податком оподатковується кожен квадратний метр, що перевищує встановлені ліміти для різних видів нерухомості:

  • квартири площею 60 м²;
  • будинки площею понад 120 м²;
  • різні типи об'єктів житлової нерухомості площею понад 180 м².

На кого не поширюються пільги з податку для фізичних осіб

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до об'єктів, площа яких перевищує п'ятиразовий розмір площі, що не оподатковується:

  • квартира — понад 300 м²;
  • житловий будинок — понад 600 м²;
  • площа різних типів об'єктів житлової нерухомості — понад 900 м².

Пільги також не передбачені для власників об'єкта/об'єктів оподаткування, які використовуються їх власниками з метою отримання доходів, а саме:

  • здаються у найм, лізинг, позику;
  • використовуються у підприємницькій діяльності.

Отже, ФОП, які податковою адресою вказали своє житло та фактично провадять діяльність у власній квартирі/будинку, не мають права на пільги з податку на нерухомість. Ті, хто орендує житло (лізинг), також повинні сплачувати податок, починаючи з першого м².

Спільне володіння нерухомістю

Якщо об'єктами нерухомості володіють кілька осіб, то:

  • платником податку є кожна з цих осіб за належну йому частину, якщо об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості перебувають у спільній частковій власності;
  • платником податку є один із власників, визначений за їх згодою, якщо об'єкти перебувають у спільній сумісній власності, але не поділені в натурі;
  • платником податку є кожна з цих осіб за належну йому частину, якщо об'єкти перебувають у спільній сумісній власності та розділені між ними в натурі.

Прострочення оплати податку нерухомість тягне у себе штраф у розмірі:

  • 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів;
  • 20% від суми боргу за прострочення понад 30 днів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Податок на нерухомість. Коли та наскільки зросте плата за володіння квадратними метрами 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
03.12.2021 1317
Еще материалы раздела «Нерухомість»