<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Політика
Україна
04.12.2021 610

В Офісі Зеленського не один проросійський "кріт" — екс-розвідник

Один із керівників спецоперації із затримання російських бойовиків “групи Вагнера” Роман Червінський заявив, що в Офісі президента існує ціла група людей, які мали доступ до деталей операції та бояться погіршення відносин з Росією.

Свою думку Червінський висловив в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

Коментуючи розвиток операції з "вагнерівцями", Червінський наголосив на результатах Тимчасової слідчої комісії ВР під керівництвом Мар'яни Безуглої, у результатах якої відсутні висновки, хто саме ухвалив рішення перенести спецоперацію із затримання російських найманців. Також Червінський зазначив, що в ролі "крота" може виступати не одна людина.

"Мені здається, що в Офісі президента панує атмосфера, в якій вони вважають, що діють правильно, бо вони бояться посваритися з Росією, тобто це не один "кріт", мені здається, там просто така група людей — Татаров, Ермак, Демченко", — заявив Червінський.

За словами Червінського, у Василя Бурби, який на той момент очолював ГУР МО України, відбулася розмова із заступником голови Офісу президента Демченком:

"Демченко відвів його убік і каже: Василю, а навіщо ти це робив? Ти хотів, щоб російські танки були у Києві? Тобто вони тримають у страху, мені здається, самого президента, який за своєю попередньою діяльністю, напевно, не розуміється настільки на нюансах наших операцій. Літак сів би за аварійним варіантом і довести якусь участь розвідки, або ще когось було б неможливо", — зазначив Червінський.

Також Червінський заявив, що розвідникам, причетним до спецоперації із затримки "ваґнерівців", погрожували з Офісу президента кримінальним переслідуванням.

"Спочатку були погрози звільненнями, кримінальними провадженнями, які передавалися нібито з Офісу президента. Після наради в Офісі президента нам передавалися такі "посили" - "що ви будете притягнуті до відповідальності, ви маєте мовчати! (…) Були пропозиції (розвідникам ГУР – ред.) сказати, що операції не було. Саме у двадцятих числах лютого цього року ми були в керівників наших підрозділів, і вони це говорили прямим текстом, що "або мовчіть"... Взагалі намагалися переконати нас, мене особисто – ту людину, яка провела не менше 10 операцій – що це була російська операція. Мені було смішно, і тому я не мав бажання з ними про це говорити. (…) І тому почалися погрози. Вони сказали, що вони анулюють наші паспорти, що вони почнуть кримінальні провадження", – зазначив розвідник.

Червінський додав, що після публікації документів про зміст спецоперації на Facebook-сторінці журналістки Яніни Соколової, в ГУР звільнили майже всіх розвідників, причетних до розробки спецоперації.

Розвідник додав, що в нього є свідчення тиску влади на тих розвідників, які зберегли посади. Мовляв, хтось із владних кабінетів пропонував долучитися звільнених розвідників до наклепу офіцерів, включно з Червінським, які керували спецоперацією, або ж інакше їх звільнять чи будуть переслідувати.

Червінський вважає, що матеріали про проведення спецоперації були знищені та підроблені, щоби приховати державну зраду серед вищого керівництва держави.

Колишній розвідник ГУР Юрій Семенюк додав, що знищення таких документів є кримінальною відповідальністю, адже такі документи охороняються впродовж 5 років державною таємницею.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Офісі Зеленського не один проросійський "кріт" — екс-розвідник 5.00 5 1
Політика / Україна
04.12.2021 610
Еще материалы раздела «Україна»