<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.12.2021 3782

Археологи виявили срібну пластину із зображенням оголеної до пояса скіфської богині

У Росії, в Острогозькому районі Воронезької області, в одному з курганів на Середньому Доні археологи знайшли давню срібну накладку із зображенням скіфських божеств та грифонів. Прикраса дивом уціліла в могильнику, який ще в давнину було разграбовано.

Як розповів Livescience, це перша подібна знахідка у скіфських курганах Середнього Дону. Накладку фахівці знайшли в кургані, розташованому в центральній частині могильника Девиця V.

Експерти уточнили, що ділянка, на якій був захований артефакт, розташована на пагорбі правого берега річки Девіца і є групою з 19 курганів, розміщених паралельними ланцюгами, витягнутими із заходу на схід. Вчені зазначили, що багато насипів вже практично зникли і погано помітні нефахівцю. Головну ж роль у їхньому зникненні відіграли аграрії, які розбили поля навколо та вирощують агрокультури.

Курган, у якому виявили накладку, розташований у центральній частині могильника. Сьогодні його висота становить лише 1,3 м у висоту та сорок метрів у діаметрі. Основне поховання в ньому відноситься до IV століття до н.

Могила є великим прямокутником. Вона виявилася найбільшою з усіх могильників, виявлених у групі курганів Девиця V.

Вчені зазначили, що раніше його було розграбовано. Було вкрадено навіть частини скелета колись похованої тут людини, як припускають фахівці, воїна. Однак у могильнику залишилися місця, куди злодії не змогли дістатися. У могилі в наш час було знайдено спорядження, упряж і артефакти "звіриного стилю". Разом із залишками скелета вчені розшукали невеликі скіфські золоті пластини, якими, ймовірно, встеліли труну похованої тут людини. А також знайшовся ніж, частина скелета коня, списи. Археологи виявили шість бронзових пластин у формі вовків.

Проте центральною знахідкою, яка найбільше вразила археологів, стала срібна пластина, прибита безліччю маленьких срібних цвяхів до дерев'яної основи поховання. Довжина пластини становить 34,7 див, ширина – 7,5 див.

На пластині зображено фігуру з крилами, яка звертається до богини родючості Кібелі. Божество оголене, а на голові – корона з роками. Кібелу оточують грифони.

"Подібні зображення, в яких змішані традиції Малої Азії та Стародавньої Греції, часто зустрічаються під час розкопок скіфських курганів", – розповіли дослідники.

Вчені зазначили, що це не перша значуща знахідка у районі курганів. Раніше на цьому місці вже знайшли останки жінки-воїна і старої в одязі для церемоній.

Оценка материала:

5.00 / 1
Археологи виявили срібну пластину із зображенням оголеної до пояса скіфської богині 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
06.12.2021 3782
Еще материалы раздела «Суспільство»