<
НОВИНИ ДНЯ: Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паскивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
07.12.2021 795

Час поквапитися? Що буде з цінами на житло в наступному році

Пік цін на житло пройдено, зростання вартості буде лише точкове.

До березня 2022 року на первинному ринку Києва вартість житла економ- та комфорткласу залишатиметься переважно без змін. Пише "Сьогодні"

Про це розповів Михайло Підвисоцький, засновник та керівний партнер групи компаній Concept Group.

За його словами, стабілізація цін у цих сегментах розпочалася ще із жовтня. За підсумками листопада вартість житла в об’єктах економ- та комфорткласу змінилися лише в 7% житлових комплексів. Серед причин — перехід до нових стадій будівництва.

"Таке зростання є "плановим" і суттєво не вплинуло на загальну ситуацію на ринку. Пік цін вже пройдено, і в найближчі 2-3 місяці зростання вартості квадратного метра буде лише точкове — в окремих проєктах переважно через перехід до нової стадії будівництва", — зазначив Михайло Підвисоцький.

Комфортклас найдорожчий

За підсумками 2021 року вартість житла на первинному ринку столиці зросла на 25-35%. За словами експерта, найбільше зростання цін зафіксоване в нових якісних об'єктах класів комфорт та комфорт+. Найменше подорожчали об'єкти економкласу — близько 10-15%.

Протягом року понад 80% всіх придбань припав на 1-2-кімнатні квартири площею до 60 кв. м на стадії будівництва до 1 року. А частка угод з метою збереження коштів за поточний рік становила понад 55-60% загального обсягу продажу на первинному ринку столиці. Проти 2020 року кількість таких угод збільшилася в середньому на 10%.

Чим зумовлене здорожчання

"Крім здорожчання будівництва, яке суттєво вплинуло на ціноутворення, зростання вартості квадратного метра було зумовлена доить високою активністю громадян, що купували житло на початкових стадіях будівництва. Саме тому протягом 2021 року приріст попиту на первинному ринку на 5-10% випереджав пропонування. Це є однією з головних "комерційних" причин стрімкого зростання житла", — наголосив фахівець.

За його даними, на кінець 2021 року попит і пропозиція достатньо збалансовані. Водночас, як вважає експерт, понад 70% потенційних покупців зацікавлені в придбанні квартир у нових якісних об’єктах категорій комфорт та комфорт+.

Прямі інвестиції

Девелопери все частіше інвестують власні кошти в будівництво, таких об'єктів у Києві понад 25%. Так вони знижують залежність зведення ЖК від рівня продажу. За даними експерта, необхідна сума для будівництва протягом щонайменше 1 року становить від 40% до 60% собівартості проєкту.

Найдорожча квартира Києва

Пентхаус в історичній частині Печерського району Києва виявився найдорожчою квартирою в Україні. Ціна за об'єкт сягає семи мільйонів доларів.

Міститься він в одному з найпрестижніших житлових комплексів у центрі столиці. Дизайнерський ремонт виконаний на індивідуальне замовлення, а загальна площа дворівневої квартири – 447 кв. м, з 5 спальнями та 8 санвузлами.

Також житло обладнане системою "Розумний дім", має 3 рівні охорони, окрему серверну, спа-зону, власну автономну котельню та систему очищення води. Для порівняння: середня ціна за квартиру з подібними характеристиками (400-500 кв. м у Печерському районі столиці та кількістю кімнат 5+) становить $2,2 млн, що втричі менше за найдорожчу пропозицію на сайті.

Оценка материала:

5.00 / 1
Час поквапитися? Що буде з цінами на житло в наступному році 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
07.12.2021 795
Еще материалы раздела «Нерухомість»