<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні розбудовують одну із АЕС: її потужності перевищать окуповану Запорізьку атомну станцію  У Путіна підтвердили, що виводять "миротворців" із Нагірного Карабаху  Теплий картопляний салат: оригінальний рецепт на чотири порції  Коли Страсний тиждень 2024 року: що можна і не можна робити перед Великоднем, традиції кожного дня  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецептвсі новини дня
Бізнес
Економіка
14.12.2021 4538

Не на останні гроші: правила формування інвестиційного портфеля

Які ризики важливо врахувати перед тим, як сформувати інвестиційний портфель, та що потрібно знати, щоб не втратити капітал, “КОНТРАКТИUA” розповів Костянтин Євтушенко, керуючий партнер інноваційного парку UNIT.City

З приходом коронавірусу ми звикли жити в умовах турбулентності. Навчилися спокійно ставитись до втрат, одразу розробляти декілька стратегій наперед і розуміти, що щось усе одно може піти не по плану. Однак деколи втрати можна оминути, якщо володіти необхідними знаннями. І персональні інвестиції - саме така історія.

За декілька останніх років інтерес до інвестування в українців різко виріс:

у 2020 році загальна сума усіх персональних вкладень склала понад 274 мільйони євро. Хтось інвестує самостійно, покладаючись на власний розум, хтось дослухається до порад брокера та посередників. Я ж поєдную ці два підходи.

Roadmap: з чого почати

Існує ряд факторів, які інвестор передбачити не може. Але сам інвестиційний портфель і співвідношення різних інструментів у ньому - це саме те, на що він має вплив. Чим більш продуманий цей крок, тим більша ймовірність того, що гроші будуть збережені, навіть у випадках форс-мажору.

Перш за все, необхідно почати з чесної відповіді на питання: “А що я взагалі хочу? Зберегти капітал? Примножити його? Агресивно примножити? Чи може, просто відкрити для себе новий напрям діяльності?”. Від цього залежить, яким шляхом ви будете просуватися далі.

По-друге, варто визначити чітку суму, яку ви можете виділити на даному етапі. Вона має бути достатньою, однак невеликою: немає сенсу витрачати десятки тисяч доларів, якщо ви недостатньо обізнані у фінансовому ринку. Так, інвестиції тісно пов’язані з ризиком втратити те, що було на етапі “до”: і за будь-яким періодом росту котирувань рано чи пізно послідує період спаду. Тому замість того, аби витрачати усі заощадження - прибережіть “подушку безпеки” про всяк випадок. Вона вам точно знадобиться.

Особисто я почав інвестувати тоді, коли гроші, які я вкладав - не були останніми в моєму гаманці. Я чітко усвідомлював, що можу втратити їх і був готовий пожертвувати цією сумою. У 2020 я придбав акції Tesla по $434 кожна і вже за декілька місяців вони втратили 20%. Звісно, я засмутився від миттєвих втрат і швиденько їх продав. А вже через 3 місяці акції Tesla виросли до $705, а я так і не зміг на них заробити.

Буває, що процес інвестування схожий на американські гірки, але до цього просто треба бути морально готовим. Вам, звісно, ніхто і ніколи не компенсує збиток, але за будь-яких обставин ви отримаєте цінний досвід.

Третє і найважливіше - обрати собі провідника у цей фінансовий світ, ментора. Успішні інвестиційні портфелі самостійно можуть сформувати виключно досвідчені фахівці, я ж - покладаюся на їхню експертизу.

Я пройшов навчання у Freedom Finance і почав з ними співпрацювати. Завдяки комунікації з брокером мені вдалося зібрати докупи ті інструменти, які найбільше відповідали б моїм запитам. Наразі їх три: акції, що вже торгуються на біржах, цінні папери компаній, які вперше виходять на фондовий ринок (IPO) та опціони. І пропорція у моєму портфелі виглядає так: 60/30/10 відповідно.

2_5305765764391769413_13.12.21

Костянтин Євтушенко, керуючий партнер інноваційного парку UNIT.City


Стратегія - на ваш вибір

Загалом, співпраця з третьою стороною, з брокером, наприклад, чи компанією, яка могла б вам вчасно надавати експертну підтримку, значно заощажує час та нерви. Не доводиться вивчати глибоку аналітику та потопати в звітах - для вас це роблять інші.

Що стосується стратегій - тут можна дискутувати нескінченно довго. На моє переконання, і як показує практика, успішних насправді існує безліч. Варто лише обрати свою.

Я не можу назвати себе дуже досвідченим інвестором, але постійно навчаюсь.

Стараюсь купувати акції на просадці, і продавати їх, коли вони приростають 12-20%. Можливо, це ознака незрілості у діяльності, але на ринку, який росте, значно легше заробляти, аніж на ринку, який падає. Якщо я бачу перспективи для росту - купую, якщо бачу, що вони можуть впасти - одразу продаю. Зараз, наприклад, у моїх пріоритетних галузях для вкладень - електромобільність, альтернативна енергетика, medtech та АІ.

Важливо розуміти: вивчати досвід більш успішних колег, інвесторів - потрібно. Але ніколи не варто намагатися зробити так само, повністю відтворити стратегічну модель. Адже те, що спрацювало один раз, не обов’язково спрацює ще раз.

Моя формула прибутку

І якщо резюмувати усі поради в єдиний чек-ліст, маємо наступних 5 кроків:

  1. Визначіть першочергову мету: для чого ви робите вкладення. Це полегшить вам подальші досягнення і убезпечить від завчасних втрат.
  2. Вивчіть детально ризики, прорахуйте ймовірність того, що саме вони можуть вам загрожувати. Для цього можна пройти навчання, передитивитися безліч інтерв’ю з успішними інвесторами або ж досконало вивчити аналітичні звіти за визначений період.
  3. Виділіть суму зі свого бюджету, яка не буде для вас критичною. Будьте готові за необхідності з нею розлучитися - але не налаштовуйтесь на втрати від самого початку: може і поталанити.
  4. Знайдіть джерело знань. Профіль в Instagram з детальним поясненням важливих аспектів, YouTube-блог успішного інвестора, ментора чи організацію, яка вчасно вас зорієнтує у правильному напрямі. Особисто я рекомендую Freedom Finance: з ними ми співпрацюємо вже понад 2 роки, і за цей час заробив значно більше, аніж міг би втратити ;)
  5. І наостанок. Сформуйте особисту стратегію. Покладайтеся на аналітику та успішні приклади, але не копіюйте. Те, що спрацювало у інших, може не подіяти у вас.

Оценка материала:

5.00 / 1
Не на останні гроші: правила формування інвестиційного портфеля 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
14.12.2021 4538
Еще материалы раздела «Економіка»