<
НОВИНИ ДНЯ: Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібновсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.12.2021 2233

Археологи знайшли в Норвегії унікальну фігурку людини з короною та соколом

У Норвегії археологи знайшли унікальну середньовічну фігурку коронованої людини із соколом. Очевидно, це рукоятка ножа. На неї нанесено одне з найбільш ранніх зображень соколиного полювання з усіх, які будь-коли виявляли в Скандинавії.

Про це повідомив портал Niku.

Знахідка була виявлена в Осло в парку Middelalderparken, який присвячений середньовічній епосі. Цей парк було відкрито у 2000-му році. На його території збереглися руїни королівського маєтку та двох церков. Також там було відновлено старовинний ставок та відтворено берегову лінію Осло зразка 1300 року.

Раніше археологи вже неодноразово ретельно вивчали цю місцевість. Проте артефакти середньовічної епохи тут продовжують періодично знаходити й досі.

Якийсь час тому команда з Норвезького інституту дослідження культурної спадщини (NIKU) знайшла у парку залишки середньовічних будівель, вулиць, водопровідних труб та колодязів, а також глиняні черепки та деякі предмети побуту.

Серед артефактів була і згадана рукоятка ножа завдовжки 7,5 см. На раритет натрапила Археолог Анн-Інгеборг Флоа Гріндхауг. Спочатку вона припустила, що це велика риб'яча кістка. Але потім вона її акуратно очистила і побачила усміхнене обличчя, корону та сокола.

Експерти стверджують, що це найбільш ранішнє зображення соколиного полювання з усіх, які коли-небудь виявляли в Скандинавії.

Фігурка складається із органічного матеріалу. Очевидно, це ріг чи кістка тварини. Вчені вважають, що її зробили у майстерні Осло у середині XIII століття.

Археологи поки що сперечаються з приводу того, хто зображений із соколом у руці – король, королева чи хтось із їхнього оточення.

Частина дослідників схиляється до версії, за якою фігурка зобразила образ короля Хокона Хоконссона. Він керував Норвегією в 1217-1263 роках і увійшов в історію як великий аматор соколиного полювання.

Оценка материала:

5.00 / 1
Археологи знайшли в Норвегії унікальну фігурку людини з короною та соколом 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
15.12.2021 2233
Еще материалы раздела «Суспільство»