<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Світ
28.12.2021 646

Проєкт нової Конституції Білорусі: вже не без’ядерна та «пожиттєвий сенатор» експрезидент

У Білорусі опублікували проєкт оновленої Конституції, у якій обмежується кількість президентських термінів, а також прибирається текст про без’ядерний статус і нейтральність.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє БЕЛТА.

Повідомляється, що у новому проєкті Конституції передбачається обмеження президентських термінів до двох. Також мінімальний вік кандидата має бути 40 років, а не 35, як раніше, причому 20 років він має проживати на території Білорусі. Кандидату в президенти забороняється мати закордонне громадянство або вид на проживання.

ЗМІ відзначає, що обмеження на кількість президентських термінів почне діяти після вступу на посаду новообраного президента. Також, за новою Конституцією, президент, який склав повноваження, стає «пожиттєвим сенатором», на якого продовжує поширюватися президентський імунітет.

Зазначається, що також новий документ забороняє фінансування виборчої кампанії іноземними організаціями та громадянами. Окрім цього, створюється представницький орган «Загальнобілоруське зібрання», яке отримує право зміщати президента внаслідок порушення Конституції. Також це зібрання вирішує питання війни та миру. ЗМІ відзначають, що з діючої редакції Конституції пропонується прибрати параграф про без'ядерну зону та нейтральність Білорусі.

ЗМІ зазначає, що цей проєкт швидше за все буде винесений президентом на референдум. Відзначається, що Лукашенко керує країною вже 19 років.

Як повідомляв Укрінформ, Білорусь розглядає можливість розмістити на своїй території ядерну зброю РФ через «загрозу з боку НАТО».

Оценка материала:

5.00 / 1
Проєкт нової Конституції Білорусі: вже не без’ядерна та «пожиттєвий сенатор» експрезидент 5.00 5 1
Політика / Світ
28.12.2021 646
Еще материалы раздела «Світ»