НОВИНИ ДНЯ: У президентських перегонах між Трампом та Гарріс немає явного лідера, - соцопитування  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° тепла  Якою буде погода в Україні 23 вересня: синоптикиня потішила прогнозомвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.12.2021 526

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» розповів, що робити, коли пропав голос

Хоч би раз у житті таке траплялося з багатьма людьми – раптом з'являлася захриплість, було важко дихати, голос ставав осиплим. Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» пояснив, як покращити стан і чому потрібно бути особливо уважним, якщо такі симптоми з'явилися в дитини.

Ви почали хрипіти та сопіти, коли вам потрібно щось сказати? Важко дихати та вимовляти слова? Найкраще в такому разі помовчати та не напружувати голосові зв'язки, радить Євген Комаровський.

За словами кандидата медичних наук, насамперед потрібно розуміти, що захриплість та осиплість з'являються при запальному процесі в голосових зв'язках. Причому осиплість – це лише запальний процес, а захриплість у голосі вказує на те, що виник набряк і на голосових зв'язках є невелика кількість мокроти.

«Найчастіше це буває при ГРВІ, коли запальний процес локалізується в гортані, – сказав доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною». – Тобто осиплість та захриплість – це класичний симптом ларингіту».

У такому разі важливо не тільки дати зв’язкам на деякий час спокій. Якщо ви знаходитесь в приміщенні, де сухе і тепле повітря, у вас набряк гортані, на додаток засох слиз – все це призведе до того, що дихати буде дуже важко. Тому потрібен теплий одяг, а також тепле та прохолодне повітря. І ще необхідно постійно пити щось тепле.

«Щодо препаратів, сьогодні є величезна кількість ліків місцевої дії, до складу яких входять усілякі ароматичні олії, – сказав Євген Комаровський в інтерв'ю для каналу «Україна». – Їхні пари діють сприятливо, не дають слизу накопичуватися в зоні голосових зв'язок, зволожують слизові поверхні».

Лікар-педіатр попередив, що осиплість та захриплість в дорослих і в дітей – це принципово різні симптоми.

«Осиплість голосу в дітей – один із симптомів хвороби, яка називається – хибний круп», – пояснив доктор Комаровський.

Тобто осиплість голосу в дорослої людини вказує на набряклість гортані, але осиплість в дитини – це справді утруднене дихання. Тому потрібно обов'язково звернутися до лікаря, до того ж перевіряти вночі стан хворого, тому що дітям зазвичай стає гірше саме в цей час. І найголовніше – у приміщенні має бути чисте та прохолодне повітря.

Всі питання щодо здоров'я дітей та дорослих телеглядачі можуть поставити на сторінці програми «Ранок з Україною» @ranok_ua в Instagram.

Дивіться рубрику «Запитай у Комаровського» на каналі «Україна» у програмі «Ранок з Україною».

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» розповів, що робити, коли пропав голос 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
29.12.2021 526
Еще материалы раздела «Суспільство»