НОВИНИ ДНЯ: Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворогавсі новини дня
Політика
Україна
31.12.2021 620

Денiсова обурена, що хворого Саакашвілі перевезли з лікарні до в’язниці

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова закликала народного захисника Грузії Ніно Ломджарію перевірити додержання прав і свобод експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі у пенітенціарній установі Руставі.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила у Фейсбуці.

"Обурена звісткою про перевезення громадянина України, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїла Саакашвілі з військового госпіталю в Горі до руставського тюремного закладу. Вражає цинізм, у який спосіб це було зроблено. Хворого Міхеїла проти волі вивезли вночі без попередження адвокатів", - наголосила Денісова.

За словами омбудсмана, стан здоров’я Саакашвілі критичний і викликає занепокоєння, адже після трьох гіпертонічних криз він "почувається вкрай тяжко, кілька днів до цього не піднімався з ліжка".

Потрібна медична допомога, за її даними, так і не була надана Саакашвілі в повному обсязі. Також не був призначений новий лікар, а рішення щодо стратегії лікування ухвалювали медики різних профілів.

Як заявила Денісова, перевезення в такому стані Саакашвілі назад до пенітенціарної установи є порушенням статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, положення якої зобов’язує хворих ув’язнених, що потребують послуг спеціаліста, переводити до особливих закладів або в цивільні лікарні.

"Ненадання медичної допомоги суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - підкреслила вона.

Омбудсман розцінює такі дії грузинської влади як "катування і спосіб позбавлення громадянина України Міхеїла Саакашвілі права на життя, що є порушенням статей 6, 7, 9, 14, 18 Міжнародного пакту про цивільні та політичні права, який ратифіковано Грузією у 2002 році".

"Звертаюся до народного захисника Грузії Ніно Ломджарії відвідати Міхеїла Саакашвілі у пенітенціарній установі м. Руставі з метою перевірки додержання його прав і свобод, зокрема і під час вивезення з лікарні", - заявила уповноважена.

Також Денісова закликала посла України в Грузії забезпечити надання Саакашвілі консульської допомоги, аіноземні держави й міжнародні організації - "рішуче засудити дії посадових осіб Республіки Грузія, які порушують права громадянина України Міхеїла Саакашвілі", та вимагати від грузинської влади відновити його права.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 30 грудня Саакашвілі вивезли з лікарні у Горі до в’язниці в Руставі. За словами члена парламентської фракції "Слуга народу" Єлизавети Ясько, о 2-й годині ночі за грузинським часом його повалили та в наручниках вивезли до в’язниці в Руставі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Денiсова обурена, що хворого Саакашвілі перевезли з лікарні до в’язниці 5.00 5 1
Політика / Україна
31.12.2021 620
Еще материалы раздела «Україна»