НОВИНИ ДНЯ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Українівсі новини дня
Політика
Україна
18.01.2022 396

СБУ за рік нейтралізувала понад дві тисячі кібератак на держсайти

Минулого року фахівці СБУ локалізували понад дві тисячі кібератак на електронні ресурси органів влади та стратегічно важливих об'єктів критичної інфраструктури. 80 зловмисників було притягнуто до кримінальної відповідальності, 26 з них – засуджено до різних термінів покарання.

Про це у вівторок, 18 січня, повідомляє прес-служба відомства.

"Крім того, під час слідчо-оперативних дій викрито десятки мереж інтернет-агентства спецслужб РФ. За завданням своїх кураторів вони проводили ворожі інформаційні диверсії", - йдеться у повідомленні.

За даними спецслужби, зловмисники поширювали публічні заклики до захоплення влади та порушення територіальної цілісності України. Провокаційні матеріали поширювалися через спеціально створені інтернет-платформи та групи у соцмережах.

"За злочини проти державної безпеки нашої країни понад 30 зловмисників повідомлено про підозри, за майже 40 фактами правопорушень – обвинувальні вироки суду", - додали у СБУ.

У спецслужбі також наголосили, що заблокували потужну кібератаку на українські урядові ресурси. Її організаторами, за даними слідства, виявились представники підконтрольного ФСБ РФ хакерського угруповання Armageddon. Восьми зловмисникам повідомлено про підозру у державній зраді.

Також у СБУ повідомили, що у ході багатоетапної спецоперації нейтралізували транснаціональну групу хакерів, яка вразила понад 150 комп'ютерних мереж вітчизняних та іноземних компаній вірусом Egregor. Збитки склали понад 80 млн дол.

"Крім того, заблоковано спецоперацію військової розвідки РФ з поширення фейкових відомостей про нібито проведення в нашій країні "призовної кампанії та мобілізації неповнолітніх". Ліквідовано понад 20 ворожих ботоферм загальною потужністю близько 150 тисяч акаунтів", - йдеться у повідомленні.

Серед задокументованих фактів підривної діяльності – поширення дезінформації щодо ситуації з COVID-19.

Також минулого року було ліквідовано злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків.

"Минулого року СБУ запобігла масштабному розкраданню державних грошей на закупівлі ноутбуків для українських шкіл. У ході слідчо-оперативних дій викрито організаторів механізму так званих "відкатів". Ліквідація угоди дозволила запобігти бюджетним збиткам у розмірі 140 млн грн", - зазначили у відомстві.

Там також додали, що за всіма викритими фактами йде робота щодо встановлення всіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.

Оценка материала:

5.00 / 1
СБУ за рік нейтралізувала понад дві тисячі кібератак на держсайти 5.00 5 1
Політика / Україна
18.01.2022 396
Еще материалы раздела «Україна»