НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Бізнес
Економіка
27.01.2022 607

Нафтогаз заявив про прогалину у сертифікації ПП-2

Нафтогаз надасть німецькому регулятору аргументи, які свідчать, що у процесі сертифікації газопроводу Північний потік-2 є прогалина.

Про це в четвер, 27 січня, повідомив голова НАК Юрій Вітренко, коли давав коментар на інформацію про створення дочірньої компанії Nord Stream 2 AG у Німеччині для реєстрації ПП-2.

"Незважаючи на те, що ПП-2 – це єдина труба, яка не має жодного інтерконектора, росіяни хочуть сертифікувати за правилами ЄС тільки 54 км з понад 1200 км. Втім, газопроводи на території ЄС і так підпадали під європейське регулювання (як це було у випадку із продовженням газопроводу ПП-1 вже на території ЄС), а Директива Ради ЄС 2019 була прийнята саме для того, щоб правила стосувалися всього газопроводу – від Усть-Луги у Росії до Лубміна у Німеччині", – пише Вітренко у Facebook.

Він відзначив, що Газпром свою дочірню компанію Gas for Europe, яку було створено недавно, хоче зробити власником і оператором тільки німецької частини ПП-2, а це маніпуляція і неповага до європейського законодавства.

"Це прямо суперечить чітко вираженій політичній волі Європейського парламенту і Ради ЄС, які свідомо поширили правила Третього енергопакета на ПП-2. Це сталося у квітні 2019 року. Газпром намагався в рамках регуляторних процедур отримати звільнення від застосування вимог Третього енергопакета ЄС до ПП-2, але спочатку BNetzA, а згодом і Вищий земельний суд Дюссельдорфа відмовили у наданні будь-яких преференцій цьому газопроводу", – нагадав голова Нафтогазу.

Вітренко висловив надію, що у Німеччині "не дозволять Путіну влаштовувати юридичні трюки і нехтувати європейськими нормами й законами". "Особливо зараз, в умовах, коли він може почати нові агресивні дії проти України у будь-який момент. Адже даючи Росії право бути над законом в енергетиці, Путін отримує зелене світло, вище за закон і здоровий глузд і в усьому іншому", – резюмував Вітренко.

Оценка материала:

5.00 / 1
Нафтогаз заявив про прогалину у сертифікації ПП-2 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
27.01.2022 607
Еще материалы раздела «Економіка»