НОВИНИ ДНЯ: У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяцьвсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
16.02.2022 597

У «Головній темі» розповіли, чому екопакети коштують більше, ніж пластикові

У суспільно-резонансному проєкті «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна» виробник пакетів з кукурудзи пояснив, чому упаковки з дешевих овочів та безкоштовного опалого листя дорожчі за пластикові.

«Більше, ніж в тричі зараз зріз попит на екопакети. За добу можемо виробляти 150-200 тисяч. Зараз ми робимо всі види пакетів: майка, будь-яких розмірів, з будь-яким логотипом, з будь-яким кліше», - розповів Михайло Гроздь, генеральний директор заводу, що виробляє пакети з кукурудзяних гранул.

Михайло зазначає, що пакування з кукурудзи не можуть коштувати так само, як звичні вироби з поліетилену. Безпечні для екології торбинки мають набагато складніший процес виготовлення.

«Сама суть техніки, в принципі, що на поліетиленових виробництвах, що на біопакетах однакові. Ті ж етапи, майже те саме обладнання, але сам процес, по-перше, набагато складніший, по-друге, сам матеріал дуже вибагливий - його потрібно постійно контролювати, постійно випробовування проводити, щоб досягти гарного результату. Тому що з поліетиленом люди працюють більше ста років, а з біорозкладними матеріалами - може десятиліття», – пояснив Михайло Гроздь.

Також на формування остаточної ціни впливає вартість гранул, з яких виготовляють екоторбинки. Усі пакети в світі роблять з гранул. Тільки для звичайних ці гранули - з пластика, а для екологічних - з органічних матеріалів, наприклад, кукурудзи або картоплі.

«Кукурудзяна гранула в три, деколи в чотири рази дорожча, ніж поліетилен. Сам кукурудзяний крохмаль береться навіть не з самої кукурудзи, це - бій кукурудзи, тобто відхід від виробництв. Раніше ці матеріали просто утилізували, зараз – переробляють в крохмаль і додають 40% в саму гранулу. А ще у гранулу додають полімолочну кислоту, яка є навіть у людському організмі, та усілякі мінерали», – розповів генеральний директор заводу, що виробляє пакети з кукурудзяних гранул.

Експерти програми з’ясували, що відрізнити справжні екопакети від дешевого замаскованого пластику можна безпосередньо в магазині. За запахом: біопакети мають солодкуватий запах, якого немає у пластикових. На дотик: екопакети легко розкрити, жодної мороки, на відміну від звичайних. І за кольором: біорозкладні пакети ніколи не бувають білого кольору. Сірі, зелені, прозорі, але ніколи – білі.

Дивіться програму «Головна тема. Перезавантаження» у суботу о 20:00 на каналі «Україна»!

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Головній темі» розповіли, чому екопакети коштують більше, ніж пластикові 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
16.02.2022 597
Еще материалы раздела «Афіша»