НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Політика
Україна
21.02.2022 650

"Евакуація" і "мобілізація" в ОРДЛО: Україна порушила кримінальні справи

Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова повідомила про порушення кримінальних справ за фактом так званих "евакуації" та "мобілізації" в окупованих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Вона підкреслила, що дії проросійських бойовиків порушують кілька положень Женевської конвенції.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook Венедиктової.

"Окупаційні адміністрації на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей в останні дні здійснюють незаконне переміщення населення в РФ, а чоловіків, навпаки, не випускають, примушуючи до вступу до лав так званих "Збройних сил ЛНР і ДНР", - написала генпрокурор.

Вона додала, що за цими фактами Луганська та Донецька обласні прокуратури відкрили кримінальні провадження за ч. 1. ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Венедиктова уточнила, що оголошення окупаційною владою "евакуації" і "мобілізації" в ОРДЛО порушують ст. 49 Женевської конвенції про захист жертв війни і ст. 85(4)(а) Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій і є військовими злочинами.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Евакуація" і "мобілізація" в ОРДЛО: Україна порушила кримінальні справи 5.00 5 2
Політика / Україна
21.02.2022 650
Еще материалы раздела «Україна»