<
НОВИНИ ДНЯ: Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  В Росії пригрозили ЄС "жорсткою відповіддю" на вилучення заморожених активів  "Нафтогаз" встановив ціну на газ для населення ще на рік: скільки потрібно платити  До України йде довгоочікуване потепління: коли температура підвищиться до +20°  ЗСУ після отримання допомоги від США можуть почати наступальні дії - військовий експерт  Залужний залишає Україну: все про нову посаду ексголовкома ЗСУ  Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять: роз'яснення МЗСвсі новини дня
Політика
Європа
20.05.2022 656

Ракетні обстріли з боку рф несуть загрозу не тільки Україні, а й членам НАТО - Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час засідання Військового комітету Північноатлантичного альянсу на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) наголосив, що ракетні обстріли з боку росії несуть загрозу не тільки для України, а й для країн-членів НАТО.

1652985689-426_20.05.22

Як передає Укрінформ, про це головнокомандувач ЗСУ повідомив у Фейсбуці.

"Сьогодні на запрошення голови Військового комітету НАТО адмірала Королівського військово-морського флоту Роба Бауера взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною", - написав Залужний.

Під час засідання Залужний наголосив, що український народ "платить надзвичайно високу ціну за свободу і європейський вибір, а Європа переживає найбільшу безпекову кризу з часів Другої світової війни".

Головнокомандувач ЗСУ повторив свої слова на засіданні Військового комітету НАТО у січні минулого року: відповідь агресору має бути консолідованою.

"Війна з 2014-го року стала для нас, українців, справжньою війною. Не АТО, не ООС, а саме війною. І кожен день цієї війни, кожен вбитий солдат, кожна покалічена доля були для нас наукою. Ми усвідомлювали, що рано чи пізно повномасштабна агресія розпочнеться, і готувалися до неї. Ми чітко розуміли, що саме перший місяць буде переломним. Нам вдалося відібрати у противника стратегічну ініціативу, завдати критичних втрат, змусити відмовитися від головної мети - захоплення міста Києва", - заявив він.

Головнокомандувач підкреслив, що сьогодні українські захисники не лише ведуть оборону, а й провели кілька успішних контрнаступальних дій, змогли розблокувати Харків та Миколаїв, бої ведуться на Херсонському напрямку.

За його словами, "якби були живі наші діди, які воювали в Другу світову війну, побачивши те, що відбувається в Україні, вони б заплакали".

Залужний відзначив, що методи нацистів не змінилися. Ідеться про тотальне знищення цивільних об’єктів, вбивства мирних людей, гуманітарну катастрофу, унеможливлення постачання гуманітарних вантажів.

"Противник чудово розумів і розуміє, що він коїть. Перехоплення розмов російського військового командування підтверджують, що вони робили все це свідомо. Увесь світ знає, що таке Буча, Гостомель, Бородянка. Це величезне горе у ХХІ столітті в самому центрі Європи", - наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Під час засідання Військового комітету НАТО Залужний згадав також захисників Маріуполя, які своїми героїчними діями стримали багатотисячне угруповання противника й дали можливість обладнати оборонні рубежі на інших напрямках.

Тим не менш, агресор продовжує завдання ракетних ударів в глибині української території.

"Ми знищили флагманський крейсер "Москва", нанесли ураження ще трьом потужним кораблям, які складають основу Чорноморського флоту рф. Але росіяни підтримують високу інтенсивність ракетних обстрілів, у середньому 10-14 балістичних і крилатих ракет на добу. Це загроза не тільки для України, а й для країн-членів НАТО. Адже кожна така ракета несе 400-600 кг тротилу. Тому важливо зміцнювати протиракетну оборону", - наголосив Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ зауважив, що "збройна боротьба у ХХІ столітті комплексна, ідеться про поєднання операцій, що, у свою чергу, вимагає застосування сучасного високоточного далекобійного озброєння, ефективних систем протиповітряної та протиракетної оборони".

"Подякував партнерам за надану допомогу, завдяки якій ми впевнено ведемо боротьбу і неодмінно здобудемо перемогу. Було приємно почути від колег слова підтримки і захоплення на адресу наших воїнів та всього Українського народу, який сьогодні показує світові, як потрібно боротися за свою державу і свободу", - додав він.

Також Залужний висловив подяку за гостинність Посольству Республіки Польща в Україні в особі посла Бартоша Ціхоцкі.

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, ветеран збройних сил Сполучених Штатів Америки Ден Райс заявив, що країни НАТО заради власних інтересів мають надсилати в Україну зброю.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ракетні обстріли з боку рф несуть загрозу не тільки Україні, а й членам НАТО - Залужний 5.00 5 1
Політика / Європа
20.05.2022 656
Еще материалы раздела «Європа»