НОВИНИ ДНЯ: Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 рокувсі новини дня
Політика
Україна
22.05.2022 1600

Скільки ще триватиме війна і яка розстановка сил за військовою технікою. Важливі підрахунки

Володимир Даценко: Скільки ще триватиме війна? Це найголовніше питання, на яке військові експерти дають абсолютно різні прогнози: від кількох тижнів, до понад року. Причини настільки різних прогнозів абсолютно логічні. Дехто вважав, що росія, збагнувши провал бліцкригу, спробує вийти переговорним шляхом. Цей варіант не збувся, росія вирішила піти ва-банк і зараз, очевидно, переговорного виходу з війни уже немає. Ми воюватимемо доти, доки росія не погодиться на капітуляцію, або поки фізично не вийдемо на свої кордони.

Тобто війна триватиме доки російська армія фізично зможе воювати. А це залежить від кількох факторів:

1. Чим воює росія зараз

За даними Пентагону росія вже перекинула в Україну всі боєздатні підрозділи сухопутніх військ – близько 105 БТГ. Ще на початку травня командування ворога зберігало близько 15 БТГ на території рф в якості резервних сил.

Тут треба прояснити, що таке БТГ (батальйонна тактична група). Дуже умовно це певний злагоджений підрозділ з 5-10 танків, 30-40 БМП, 600-800 солдат і іншої техніки, який поводиться як одне ціле. Фактичний склад БТГ залежить від його призначення. Наприклад танковий батальйон має лише танки і не має БМП і відповідно значно менше військових.

Але це все, якщо ми говоримо про БТГ на параді у повній бойовій готовності.

Треба розуміти, що вже після першої фази війни російські сили мали великі втрати. Через втрати і відмови особового складу частину БТГ довелося об’єднувати. Таким чином загальна кількість БТГ зменшилася з 120-140 БТГ (про які говорили на початку війни) до 105 БТГ (про які говорять на середину травня).

Окрім цього більшість БТГ, за оцінками експертів, мають некомплекність до 20-40% особового складу. Наприклад на БМП (бойова машина піхоти) замість 3 членів екіпажу і 8 солдат піхоти (3+8) може бути лише 3+5 або 3+2. Теж саме стосується іншої техніки, де теоретично може бути некомплектність. Тобто більшість БТГ є ослабленими.

А ті БТГ, які вже побували у боях в другій фазі війни, можуть мати некоплектність не тільки по особовому складу, а і по одиницях техніки через бойові втрати.

Тобто можна говорити, що нинішні 105 БТГ за бойовою міццю це приблизно половина від тих 120 БТГ, які були на початку війни. Але вони є і вони поки здатні воювати.

282057899_2931154663848996_2275572764119280262_n

281958774_2931154653848997_7558309919142631033_n

 

2. Як довго це може воювати

В підручниках пишуть про здатність армій продовжувати активні бойові дії без ротації до 20-30 днів. Але треба розуміти, що це норматив. Фактичний запас міцності може бути значно більший і дуже залежить від бойового духу.

Бойовий дух рф активно підтримується пропагандою і фейками. На початку березня їм розповідали, що ось-ось Київ впаде, треба протриматись. Потім їм розповідали, що ось-ось розіб’ють найбільш боєздатні підрозділи в зоні ООС, треба потриматись. Зараз розповідають про оточення 15 тис. українських військових під Сєвєродонецьком, яке чи то вже відбулося, чи то відбудеться з дня на день.

На картах пропаганда рф взагалі малює, що бої йдуть ледь не під Дніпром і Запоріжжям.

Але вічно годувати фейками не вийде. Російська армія тримається, а не функціонує. І без ротацій або якихось реальних перемог довго вона не протримається.

Як інженер можу сказати, що існування будь-якої системи можна поділити на 3 етапи:

Життєвий цикл – коли система працює стабільно і без збоїв.

Запас міцності – коли система вже за межею нормативного терміну роботи, але все ще здатна виконувати свої задачі з поступовим збільшення локальних відмов.

Критичний знос – лавиноподібний процес відмови всіх елементів системи аж до втрати здатності виконувати свої задачі.

282558005_2931153517182444_8136720090714114153_n

Коли система пережила свій запас міцності, накопичений знос дуже швидко переростає в стрімкий процес повного колапсу. Якщо нічого не зміниться і росія не знайде істотні резерви, армія рф опиниться в цьому колапсі значно швидше, ніж сподівається командування рф. Можливо до середини літа.

3. Резерви

За оцінками експертів прихована мобілізація може давати 6-10 тис. солдатів на місяць. Не знаю на скільки це реальні цифри. Але росія втрачає приблизно 20-25 тис. солдат на місяць вбитими і пораненими. Тобто, аби тільки підтримувати наявну чисельність військ треба хоча б 20 тис. на місяць.

До того ж, аби проводити наповнення існуючих БТГ, їх спочатку треба вивести в тил і там здійснювати злагодження. Але виведення в тил значної кількості сил означатиме автоматичну зміну балансу сил на користь ЗСУ на лінії фронту і подальший відступ рф.

Можливо росія спробує розконсервувати старі танки і БМП, набрати повністю нові БТГ з мобілізованих, але на скільки це швидко і якісно можна зробити – питання риторичне.

4. Чому ЗСУ не наступає

Зараз зберігається певний паритет сил, коли у ЗСУ вже є певна перевага в окремих сегментах (дехто говорить про перевагу по кількості військових і танків), але немає стратегічної переваги.

Наприклад на початок війни в України було всього близько 330 «Градів», «Ураганів» і «Смерчів» і обмежений запас боєкомплектів до них. У росії – 1300 і ще 2500 на зберіганні і фактично безмежні запаси радянських боєкомплектів. Приблизно та ж історія і з артилерією, БМП, БТРами і т.д.

Росія може кількістю компенсувати проблеми з якістю, принаймні по окремих видах озброєння. І тому ми все ще ведемо оборонні дії на більшості напрямків.

Але все може змінити кілька сотень американських гаубиць і новітніх РСЗВ М270 HIMARS. Це озброєння зробить перевагу ЗСУ стратегічною. Коли нашої кількості і якості озброєння буде достатньо, аби перекрити кількість озброєння рф. Питання в тому лише коли ми його отримаємо і опануємо.

Ця зброя може дати необхідний резерв і до того ж значно прискорити процес доведення армій рф до небоєздатного стану.

Треба розуміти, що першу чеченську війну росія вела півтора роки вдвічі більшим військом, проти нерегулярних військ Чечні (значно менших ніж ЗСУ), кілька разів підписуючи режим припинення вогню (тобто беручі певні паузи). Тому сценарій дуже тривалої війни виглядає як надто песимістичний і можливий лише у випадку, якщо у нас будуть закінчуватись боєприпаси і військова техніка, а росія зможе забезпечити наповнення і ротацію своїх військ.

Найбільш реальний сценарій, коли посеред літа російська армія почне масово відступати на певних напрямках. Але треба готуватись до того, що до повної перемоги можуть пройти іще місяці. Тобто нас очікує попереду іще принаймні дві фази: перелом і завершення війни. Кожна з яких може тривати 2-3 місяці.

Це прогноз інженера, а не військового експерта, але він спирається на все те, про що говорять військові експерти.

Розстановка сил за військовою технікою

В продовження теми вирішив розписати питання кількості військової техніки виходячи з наявної публічної інформації

ТАНКИ

Росія

На 24.02.2022 рф на озброєнні мала близько 2700 танків. Росія планувала залучити тільки половину своїх танків для війни в Україні. Але втрати серед танкових дивізій були найбільшими (це логічно, бо танки йдуть в першому ешелоні і вони першочергова ціль для наших ПТРК).

За 3 місяці рф втратила близько 1300 танків. Це колосальна кількість. Наприклад загальна чисельність танків Британії, Франції і Німеччини складає 900 од.

Частково проблему з танками рф намагається вирішити за рахунок законсервованої техніки, але очевидно, що ця техніка потребує глибокого ремонту і велику кількість росія не залучить. Весь світ облетіли фотографії зі складів зберігання танків в росії, де вони більше нагадують металобрухт ніж грізну зброю (https://defence-ua.com/.../novi_suputnikovi_znimki_google...).

На даний момент на фронті воює скоріше за все близько 1000 танків рф, адже принаймні кілька сотень має знаходитись за місцями дислокації частин та ремонтних базах.

Україна

На 24.02.2022 – 858 танків.

За даними Oryx (https://www.oryxspioenkop.com/.../attack-on-europe...) Україна втратила щонайменше 169 (наявні фотопідтвердження). Скоріше за все реальні втрати близько 200-250 одиниць.

При цьому сили ЗСУ спроміглися захопити щонайменше 240 російських танків (наявні фото підтвердження Oryx https://www.oryxspioenkop.com/.../attack-on-europe...).

Іще близько 250 танків Україна отримала від союзників.

Таким чином на даний момент ЗСУ має більше танків, ніж на початок війни (близько 1050).

Деякі західні аналітики вважають, що за кількістю танків ЗСУ мають навіть перевагу на фронті, але скоріше за все зараз кількість цієї техніки приблизно однакова. При цьому ефективність українських танків значно вища, що підтвердили бойові дії 1-ї окремої танкової бригади ЗСУ проти значно більшої кількості техніки 1-ї танкової армії рф під Черніговом.

283278567_2932633997034396_2817062893157039309_n

Резюмуючи можна стверджувати, що Україна має перевагу в танкових формуваннях за співвідношенням кількість/ефективність. Танки є основою наступальних операцій, але для наступальних дій потрібна іще і броньована техніка.

БРОНЕТЕХНІКА

Росія

На 24.02.2022 – близько 13 тис. одиниць БТ. Але яка частина цієї техніка справна сказати важко. Думаю можна відкинути більшу частину БМП-1, МТ-ЛБ і БТР-60 та 70. В сухому залишку це все одно 8-10 тис. одиниць техніки, які були на ходу.

Втрати ворога склали близько 3100 одиниць. Таким чином росія все ще може використовувати 4-5 тис. одиниць бронетехніки на фронті. Що дозволяє їм продовжувати атакувати по більшості напрямків.

Україна

На 24.02.2022 – 2353 од.

Втрати за 3 місяці близько 400-500 одиниць (Oryx нарахувало по фото 367 од.).

При цьому ЗСУ захопили щонайменше 466 одиниць БТ ворога. Іще понад 200 отримала від союзників.

Таким чином росія все ще має принаймні двократну перевагу у кількісті бронетехніки. І це проблема, адже для контрнаступу нам треба мати більше бронетехніки, або хоча б скільки ж.

283022792_2932633993701063_6000771702916300329_n

Зараз ми частково виходимо тактикою мобільності і волонтерськими пікапам. Принаймні на харківському напрямку. Але це не від хорошого життя. Гарне БМП або БТР значно ефективніше цивільного пікапа, який не дає ніякого захисту, крім швидкості. Тому нам треба багато сучасних БМП і Hamvee. І без них контрнаступ на відкритій місцевості виглядає дуже проблематично.

Скоріше за все США нам дасть до пів тисячі М113 і якусь кількість Hamvee. Щось трохи дає Британія і Австралія виходячи з своїх можливостей (Британія не має великої кількості БТ). А от ЄС якось не дуже поспішає. Німеччина і Франція грають в довгу і негарну політичну гру «дам-не дам». При чому навіть купити німецькі БМП Україна здається поки що так і не змогла (весь час не вистачає якихось дозволів і погоджень).

АРТИЛЕРІЯ (гармати, гаубиці, САУ)

Росія

На 24.02.2022 – близько 3200 одиниць. Але знову ж таки частина цієї техніка точно несправна.

Втрати рф складають 596 одиниць артилерійських систем. Артилерія значно далі від передової, тому і втрати значно менші, порівняно з танками і БТ.

Росія все ще може використовувати 1,5-2 тис. одиниць артсистем на фронті. І це все ще значно більше, ніж має Україна, хоча порівнювати якість роботи артилерії рф і ЗСУ очевидно не можна. Але велика кількість артилерії і фактично безмежна кількість боєприпасів до них дозволяє рашистам без зупину обстрілювати великі площі території і знищувати цілі міста.

Україна

На 24.02.2022 – 1122 од.

Втрати за 3 місяці близько 100 одиниць (Oryx нарахувало зафіксованих 60 од.).

При цьому ЗСУ захопили щонайменше 80 одиниць і ще понад 100 отримали від союзників. І тут гаубиці М777 дають нам суттєве посилення, адже вони йдуть з великою кількістю боєприпасів. До радянської артилерії боєприпаси знайти складно у великій кількості.

282826963_2932633990367730_6717623590829001404_n

Зважаючи на якість використання думаю росія не має переваги по ефективності артилерійських систем попри значно більшу чисельність. Але проблема в тому, що ЗСУ ймовірно змушені економити дефіцитні боєприпаси до радянської артилерії. Західні гаубиці натівським калібром 155мм можуть вирішити цю проблему, але бажано щоб їх нам теж давали не десятками, а сотнями. Ну і добре було б все ж таки отримати німецькі і французькі САУ, які нам теж не поспішають давати. Принаймні на скільки відомо.

РСЗВ

На 24.02.2022 росія мала близько 1340 одиниць реактивних систем залпового вогню. І близько 2000 старих «Градів» на зберіганні, частину з яких рф нібито вже розконсервувала.

Втрати РСЗВ з боку рф складають 200 одиниць. При цьому росія не має проблем із кількістю боєкомплектів до РСЗВ маючи велетенські радянські запаси.

Україна

Перевага по РСЗВ у рф є найбільш значною, адже на початок війни ми мали лише 330 одиниць РСЗВ і обмежений запас боєкомплектів, які дуже складно знайти в інших країн (по «Смерчам» і «Ураганам»).

Трохи РСЗВ нам дала Польща і Чехія (20+ одиниць). Але істотно виправити ситуацію можуть тільки американські HIMARS і MLRS 270. Проте США уже заявило, що можливо не дасть нам ці системи, побоюючись «збільшення ескалації» (https://www.politico.com/.../biden-resists-ukrainian...).

Скоріше за все отримати сучасні РСЗВ буде найскладніше. По-перше їх не так багато і в союзників. По-друге їх складніше опанувати, ніж гаубиці. Можливо США дасть нам більше гаубиць, але відмовиться поставляти РСЗВ. Але це проблема, бо РСЗВ мають значно більшу мобільність, дальність і дозволятимуть вражати ворога навіть в тилу. Поки що для цих цілей ЗСУ, скоріше за все, буде використовувати британські ракети Brimstone і залишки боєприпасів до «Смерчів». Але невідомо скільки у нас їх є і скільки ще Brimstone може поставити Британія.

Можливо від того отримаємо ми сучасні РСЗВ чи ні залежатиме дуже багато. І в плані швидкості просування і в плані бойового духу ворога. Наявність у ЗСУ значної кількості MLRS 270 може змусити рашитів боятись підняти голову навіть на відстані 30-60 км від лінії фронту. Тобто майже по всій території України. Але поки що політика і торги з агресором грають не на нашу користь.

283144415_2932633987034397_4398360580072962512_n

 

Інші озброєння

Я не став аналізувати ситуацію з авіацією, ППО і ракетами, адже про ці види озброєння відомо дуже мало по реальній кількості і поки що вони не мали вирішального впливу на війну. Так, армія рф все ще якось використовує свою бойову авіацію, але співвідношення успіхів і втрат здається не на їх користь. ППО фактично нівелює успіхи літаків і вертольотів на фронті. Принаймні з ППО ближньої дії в України нібито проблем немає.

Резюмуючи можна сказати, що зараз дуже багато залежить від рішучості союзників і готовності дати нам велику кількість бронетехніки, артилерії і РСЗВ.

Автор: Володимир Даценко, аналітик, громадський діяч

Оценка материала:

5.00 / 3
Скільки ще триватиме війна і яка розстановка сил за військовою технікою. Важливі підрахунки 5.00 5 3
Політика / Україна
22.05.2022 1600
Еще материалы раздела «Україна»