НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.05.2022 1238

Експерт сказав, по якій ціні пальне заходить в Україну: посередники мають шалену маржу

Для автогазу, дефіциту якого немає, ціна взагалі береться зі стелі, а точніше - зі стели з цінами на дефіцитний бензин, а потім штучно дотягується до цього рівня.

В пальному, яке продається сьогодні на українських заправках, практично половина ціни - це спекулятивна складова. Про це розповів директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн в інтерв'ю "Сегодня". Пише zn.ua.

"Це чисто українська історія, яка просто дивує. В тих 80 гривнях - 40 гривень це просто прибуток різного роду спекулянтів. Гуртових, роздрібних. Тобто, це нічим не обгрунтована ціна", - заявляє експерт.

"Питань до спекулянтів ні в кого немає. Кажуть:"Круто, зате бензин же є"", - додав він.

За словами Куюна, пальне в Україну заходить за ціною до 40 гривень.

"Ми ж бачимо митну вартість цих нафтопродуктів. Ми бачимо, по чому воно заходить. Воно в травні заходить по 38 гривень на кордоні. Ну звідки у нього ціна 60-80? Додаємо 6-7 гривень маржі, які дає держава, отримуємо 44-45 гривень. Але ж не 60. Це просто заробіток спекулянтів. Немає ніякого обгрунтування. Це просто грабіж людей", наголосив він.

Аналогічна ситуація, за його словами, відбувається з автогазом, дефіциту якого, на відміну від бензину та дизпального немає, але ціну якого штучно дотягують до ціни бензину.

"Фактично його ціна вона зрівнялася з ціною бензину. Як раніше йшло ціноутворення на газ. Воно йшло від собівартості: закупив газ, додав гривні 2-3 маржі і торгуєш. А зараз - ціна не від собівартості стартує, а від вартості бензину на стелі. Тим більше, що є такий попит, такий дефіцит. Але з ним постачання достатньо непогане, зростають постачання. Тому, що на відміну від бензину-дизелю, газ і раніше постачався з Європи, у наших компаній були контакти з європейськими постачальниками. А по-друге, парк газовозів опинився більш готовий до цієї ситуації, більш адаптований під європейські норми. Усі ці нюанси, які зараз проходять бензинщики, вони їх пройшли вже давно", - наголосив експерт.

Нагадаємо, раніше Сергій Куюн висловив побоювання, що налагодження поставок пального з ЄС може виявитися ще не кінцем проблеми. За оптимістичного сценарію, паливо на українських АЗС почне з'являтися до кінця травня, а остаточно дефіцит зникне протягом двох місяців. Але мають бути вирішені питання європейської логістики, які наразі є головним бар’єром на шляху пального в Україну.

Цього тижня мережі автозаправних станцій почали укладати перші угоди щодо постачання палива, ціна якого більше не обмежуються державним регулюванням.

Оценка материала:

5.00 / 3
Експерт сказав, по якій ціні пальне заходить в Україну: посередники мають шалену маржу 5.00 5 3
Бізнес / Економіка
22.05.2022 1238
Еще материалы раздела «Економіка»