НОВИНИ ДНЯ: Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війнівсі новини дня
Бізнес
Економіка
23.05.2022 15244

Паливна криза: експерт сказав, що буде з цінами на бензин найближчим часом

Крапивко каже, що Україні не уникнути "цінових стрибків".

Компанії, що працювали на ринку нафтопродуктів в умовах держрегулювання цін, після його скасування будуть намагатися не тільки компенсувати свої збитки, а й закладати подушку безпеки для можливих криз у майбутньому.

Таку думку висловив економічний експерт Михайло Крапивко, пише "МОСТ-Днепр". Пише УНІАН. 

"Заправні мережі піднімають ціни з урахуванням того, що треба компенсувати накопичені збитки, плюс заздалегідь закласти резерв на можливі збитки в майбутньому. Ціна бензину, дизпалива вплине і на вартість доставки. Вона По ланцюгової реакції почне рости", - пояснює експерт.

За його словами, майбутнє подорожчання ПММ на європейському ринку вплине на вартість бензину в Україні.

"Продавці бензину - це європейські компанії. Вони вже почали піднімати ціни, побачивши, що українцям дозволили це робити. У них виникло закономірне питання, а чому вони повинні зазнавати збиткыв. На європейському ринку бензин переходить в розряд дефіцитних товарів. На нього попит перевищує пропозицію. Варто враховувати і той факт, що ми вимагаємо ввести нафтове ембарго на російську нафту. Отже, змінюється собівартість сировини для бензину і ще невідомо, як вдасться компенсувати обсяги російської нафти", - коментує економічний експерт можливі цінові коливання на європейському ринку.

За прогнозом Крапивка, Україні не уникнути спекулятивного зростання цін на бензин і дизельне паливо.

"Поки йде переговорний процес і всі намагаються скласти ціну за літр бензину і дизпалива, у нас продовжує збережуться дефіцит, який традиційно викликає спекулятивне зростання. Думаю, що як тільки почнуться більш чи менш ритмічні поставки, ми побачимо ті самі спекулятивні піки. Сьогодні спрогнозувати ціну на бензин у перспективі тижня-двох - нереально. На нас чекають цінові скачки", - зазначив він.

Паливна криза в Україні

Як повідомляв УНІАН, в Україні в останній тиждень квітня почався дефіцит палива на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизельне паливо на 40-43%.

17 травня уряд призупинило цінове регулювання на ринку палива. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне паливо будуть не вище 58 грн за літр, а ціни на бензин – не вище 52 грн за літр.

Останні тижні на працюючих АЗС шикуються величезні черги-водії стоять в надії заправити авто попри обмеження в 10-20 літрів на одну машину.

Оценка материала:

4.00 / 4
Паливна криза: експерт сказав, що буде з цінами на бензин найближчим часом 4.00 5 4
Бізнес / Економіка
23.05.2022 15244
Еще материалы раздела «Економіка»