<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії у війні, - WSJ  Кремль посилив атаки на Харків: аналітики назвали мету Росії  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Виплати у Польщі: що треба знати про допомогу на дітей 2024 року  У Пентагоні заявили, що постійно контактують з Україною щодо потреб в озброєннівсі новини дня
Політика
Україна
24.05.2022 556

Декілька тисяч наших людей перебувають у полоні, ми повинні їх звільнити, - Зеленський

Президент Володимир Зеленський наголосив, що найгострішими гуманітарними питаннями для України на сьогодні є обмін полоненими, розблокування українських портів, а також пошук і встановлення місцеперебування незаконно депортованих українців.

Про це він заявив під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі.

"Перше – обмін людей. Це на сьогодні гуманітарний момент і політичне рішення, яке залежить від підтримки багатьох держав. Ви знаєте, декілька тисяч наших людей перебувають у полоні після заблокованого Маріуполя, «Азовсталі». Крім того, з Донбасу були люди. Вони сьогодні в полотні. Це абсолютно відважні люди, я їм вдячний безмірно. Вони зробили велику роботу. Впевнений, героїчну, історичну. Ми маємо їх обміняти", - сказав Зеленський.

За його словами, Україна залучила до процесу обміну ООН, Швейцарію, Ізраїль та багато інших країн, які намагаються розмовляти з Росією.

Проте, на переконання президента, потрібно не вмовляти РФ, а тиснути на неї, домагаючись необхідного рішення.

"У жодному разі загравати не можна, гратися з Росією не можна, але слід тиснути політично, через закриття бізнесу, через нафтове ембарго. Погрожування санкційні, бізнесові. І через ці погрожування досягати можливості обміну. Активізувати обмін наших людей на російських військових", - зазначив Зеленський.

Друга гуманітарна проблема, за словами президента, полягає в наближенні світової продовольчої кризи через заблоковані Росією українські порти.

"Буде дефіцит харчової продукції через блокування всіх портів у нашій державі. Сьогодні 22 мільйони тонн зерна заблоковано Російською Федерацією, яка повністю контролює Чорноморське й Азовське узбережжя", – зазначив він.

Третьою важливою гуманітарною проблемою, для якої поки що немає практичного рішення, Зеленський назвав незаконну депортацію українських громадян на територію РФ.

"Особисто я поки що не можу знайти формат розв'язання цієї проблеми. Я хотів би звернути увагу міжнародної спільноти на це питання. І хотілося б повернути людей додому або хоча б отримати інформацію, де вони, що вони живі", – сказав президент.

Оценка материала:

5.00 / 2
Декілька тисяч наших людей перебувають у полоні, ми повинні їх звільнити, - Зеленський 5.00 5 2
Політика / Україна
24.05.2022 556
Еще материалы раздела «Україна»