НОВИНИ ДНЯ: Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.07.2022 6596

Ліна Костенко вийшла у світ, щоб отримати Орден Почесного легіону

Ліна Костенко, легендарна українська поетеса, 14 липня була нагороджена Орденом Почесного легіону, який є найвищою нагородою Франції.

Хоча знаменита письменникка-шістдесятниця вкрай не часто виходить "у світ" та її рідко можна побачити на різних публічних заходах, нинішня церемонія стала приємним винятком. Пише rbc.ua. 

Відео та фото, як 92-річна Ліна Василівна 14 липня отримала Лицарський орден, опубліковано у мережі.

На церемонії вручення нагороди у посольстві Франції у Києві високі гості також влаштували невелику фотосесію.

Орден Почесного легіону присуджується президентом Франції за військові чи громадянські заслуги.

Свій Лицарський орден Ліна Костенко присвятила українським воїнам, котрі захищають батьківщину від російських окупантів.

На заході також був присутній мер столиці Віталій Кличко, який із захопленням висловився про зустріч із поетесою.

"Для мене Ліна Василівна - уособлення духу і гідності українського народу. Людина, яка ніколи не ламалася під часи і обставини, не зраджувала свої принципи. Її творчість надихала і надихає українців боротися за свободу і ніколи не опускати рук. Це дуже важливо!" - зазначає градоначальник.

Кличко також процитував рядки твору Костенка: "Немає часу на поразку".

Відео, як людині-легенді, Ліні Васильєвні вручали нагороду в посольстві, опублікувала в мережі журналістка Мирослава Барчук, і ролик можна подивитися за цим посиланням..

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року у Ржищеві, Київська область. З молодості брала активну участь у дисидентському русі. Вона відома як людина з беззаперечним моральним авторитетом та борець за правду.

Вона підписувала в 1965 році лист-протест проти арештів української інтелігенції. У 1966 році під час львівського судилища над братами Горинями кинула їм квіти. Згодом написала лист на захист В’ячеслава Чорновола у відповідь на наклеп на нього в газеті "Літературна Україна" й робила безліч інших учинків, які засвідчували її активну громадянську позицію.

Ліна Костенко - лауреатка Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), Премії Петрарки (1994), нагороджена медаллю Святого Володимира, Почесною відзнакою Президента України (2000). У 2000 році стала першим лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Олени Теліги і нагороджена Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня у березні 2000 року.

З початку війни на сході України письменниця приєдналася до гуманітарної акції "Другий фронт АТО". Ліна Костенко передала на фронт кілька збірок своїх поезій із побажаннями та словами підтримки.

Нагадаємо, раніше ми наводили геніальні цитати Ліни Костенко, які торкнуться душі кожного.

Також публікували топ пісень на вірші великої поетеси.

Оценка материала:

5.00 / 4
Ліна Костенко вийшла у світ, щоб отримати Орден Почесного легіону 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
16.07.2022 6596
Еще материалы раздела «Суспільство»