НОВИНИ ДНЯ: Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
11.08.2022 5943

Різдво Миколая Чудотворця 2022: коли, традиції, що не можна робити і молитва

11 серпня православна церква святкує Різдво святителя Миколая Чудотворця, єпископа Мир Лікійських. Це один із найшанованіших святих на Русі.

За повір'ям він є наближеним до Бога, тому молитви до нього вважалися дуже ефективними для хворих і знедолених. Пише ТСН. 

11 серпня: Різдво Миколая Чудотворця

Святитель Миколай народився в місті Патарі Лікійської області (на південному узбережжі Малоазійського півострова) в сім'ї благочестивих християн Феофана і Нонни. Від народження майбутній світильник Церкви Христової засвідчив свою обраність великими чудесами. Мати його Нонна після пологів відразу ж зцілилася від хвороби. Новонароджене немовля в купелі хрещення простояло без сторонньої допомоги три години, віддаючи цим честь Пресвятій Трійці.

Особлива обраність святого Миколая, швидкого помічника і преславного чудотворця, спонукала вірян святкувати день його славного народження поряд з різдвом Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. На честь свята Різдва Святителя Миколая складено тропар і кондак, від давніх часів відомі в літургійному житті православної церкви.

Народні традиції і прикмети

В старовину день 11 серпня називали Туманником, оскільки вранці 11 серпня часто траплялися тумани, і з ними навіть були пов’язані деякі народні прикмети. Туман міг віщувати гарний врожай ячменя і вівса. Відсутність заморозків цього дня пророкувала теплий початок осені, а якщо овес зеленіє вдруге за сезон, то варто очікувати багато дощів восени.

  • Якщо день видався теплим, то й на початку вересня буде стояти тепла і сприятлива для землеробства погода.
  • Ранковий туман – до поганого збирання меду.
  • Багато ягід і горіхів – до холодної зими.
  • Якщо грибів мало в лісі, то зима буде сніжною і морозною.

Що заборонено робити 11 серпня

  • Цього дня не можна давати в борг, а свої борги потрібно повернути.
  • У свято також заборонено прибирати і прати, шити і в'язати, а також працювати в саду і городі.
  • Заборонено лаятися, особливо з близькими. Вважається, що цей день призначений для духовного розвитку, його потрібно провести в гармонії з собою та іншими людьми.

Різдво Миколая Чудотворця: молитва

Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче! Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, ти своїм заступництвом визволяв від певної смерти, ти своєю опікою відганяв біду. Щиро благаю тебе, скорого потішителя тих, що є в горі і нуждах теперішнього життя: Поспіши й до мене із своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби і несподіваної смерти. Хорони мене через ціле моє життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічности. Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився (сподобилася) навіки в небі, разом з тобою, прославляти й величати Боже милосердя. Амінь!

Оценка материала:

5.00 / 2
Різдво Миколая Чудотворця 2022: коли, традиції, що не можна робити і молитва 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
11.08.2022 5943
Еще материалы раздела «Суспільство»