Життя та Стиль
Суспільство
Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас
Ми зібрали добірку рецептів святкових страв, котрі ідеально пасують до Маковія.
![96_main_new.1533154362_14.08.22](https://data.kontrakty.ua/cache/www/450,0/images/stories/96_main_new.1533154362_14.08.22.jpg)
Медовий Спас чи Маковій у 2022 році святкують 14 серпня. Це свято відкриває сезон серпневих Спасів, після якого буде ще Яблучний і Горіховий. Традиційно на це свято їдять освячений мед і страви з медом; не менш популярним є і мак, котрий, за повір'ями, у цей день зміцнює здоров’я тих, хто його їсть. Тож, відповідно, головними стравами цього свята є різні десерти з маком чи медом у головній ролі. Пише НВ.
Медовик — рецепти
Якщо ви хочете влаштувати справжнє свято, приготуйте медовик. Цей торт є улюбленим десертом багатьох людей, а Медовий спас — ідеальний привід побалувати себе. Рецепт Медовика є майже у кожного кулінара, тож ми наведемо кілька.
Перший рецепт — найбільш базовий варіант, котрим поділилася кондитерка Ліза Глінська.
Інгредієнти для коржів:
- 9 яєць
- 200 г цукру (1 стакан об'ємом 250 мл) до яєць
- 100 г цукру (0,5 склянки об'ємом 250 мл) для карамелі
- 150 г меду (4,5 ст. л) — Єлизавета Глінська використовує гречаний
- 8 г харчової соди (0,5 ч. л з гіркою)
- 500 г борошна (3 склянки об'ємом 250 мл + 1 ст. л)
Для крему:
- 500 мл молока (2 склянки об'ємом 250 мл)
- 2 яйця
- 25 г борошна (1 ст. л з гіркою)
- 25 г кукурудзяного крохмалю (1 ст. л)
- 80 г меду (2 ст. л + 1 ч. л)
- 50 г вершкового масла (жирність не менше 82%)
- 50 г цукру (2 ст. л з гіркою)
- 300 г сметани жирністю 20−30%
Як приготувати торт, читайте за посиланням.
Євген Клопотенко додав до торта трохи пікантності за рахунок смородини.
Інгредієнти для коржів:
- 450 г борошна
- 3 ст.л. меду
- 100 г цукру
- 100 г вершкового масла 82%
- 3 яйця
- 1/3 ч.л. солі
- 1 ч. л. соди без гірки
Для крему:
- 700 г сметани 21%
- 200 мл вершків 33%
- 150 г цукрової пудри
- 100 г смородини
- 5 гілочок м’яти для декору
Повний рецепт читайте за посиланням.
Ліза Глінська також має рецепт ягідного медовика, але вона готує його з малиною.
Маковий рулет — рецепти
Ще одна характерна страва як для української кухні загалом, так і для Маковія зокрема — рулети з маком. Це здобне тісто з маковою начинкою мало кого лишає байдужим.
Інгредієнти:
- 3 ст. борошна
- 150 г вершкового масла
- 1 куряче яйце
- 150 г цукру
- ½ ст. кефіру
- 1 ч.л. соди
- оцет для гасіння (за бажанням)
- 250 г маку
- ½ ч.л. кориці
- 1 жовток для змащування рулету
- Родзинки за бажанням і смаком
- Цукрова пудра для прикраси
Повний рецепт читайте за посиланням.
Також ви можете приготувати рулет Маківник за перевіреним рецептом шеф-кухарів із кулінарного видання Chef’s Pencil.
Інгредієнти для тіста:
- ½ склянки теплої води
- 1 ч.л. цукру
- 1 ст.л. дріжджів
- 3 склянки борошна
- ½ склянки цукру
- 6 ст.л. м’якого вершкового масла
- 1 збите яйце
- 1 лимон
- 1 чашка теплого молока
Для макової начинки:
- 3 склянки маку
- 1 склянка киплячого гарячого молока
- 6 ст.л. вершкового масла
- ⅔ склянки цукру
- 5 ст.л. меду
- ½ ст.л. ванілі
- ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок
- ⅔ склянки дрібно нарізаних волоських горіхів
- 1 яйце
- 40 г хлібної крихти
Інструкції з приготування Маківника шукайте за посиланням.
Макове печиво — рецепти
Маковійчики — найпростіший десерт Медового спасу, адже це фактично базове печиво із додаванням маку. Готується воно дуже швидко й просто, тож навіть якщо ви не звикли готувати складні страви, ця вам вдасться.
Інгредієнти:
- 500 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 1 яйце
- 150 г цукру
- 2−3 ст.л. маку
- 1 ч.л. ванільного цукру
- ½ ч.л. розпушувача
- 1 дрібка солі
- 1 лимон за бажанням
Повний рецепт шукайте за посиланням.
Другий вид печива — шулики.
Ця традиційна страва складається з поламаного пісного коржа і маково-медової заправки.
Інгредієнти:
- 1 яйце
- борошно
- вода
- 200 г маку
- 6 ст. л. цукру
- 0,5 л води
- мед
Як приготувати макові шулики, читайте за посиланням.
Кіфлики — страва, котра не є специфічною для Медового спасу, але має макову начинку і є питомо українською. Тож ми не можемо не порадити ще й цей рецепт від Євгена Клопотенка.
Інгредієнти для тіста:
- 320 г пшеничного борошна
- 260 г кукурудзяного борошна
- 200 г вершкового масла
- 1 яйце
- 350 г сметани
- 10 г сухих дріжджів
- 3 ст. л. цукру
- дрібка солі
- за бажанням 1 жовток (для змащування)
- за бажанням цукрова пудра
Для начинки:
- 400 г слив
- 200 г цукру
- 50 мл води
- 3 ст. л. маку (+ для посипання)
- 3 ст. л. крихт волоського горіха
Повний рецепт кіфликів читайте за посиланням.
Оценка материала:
Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас14.08.2022