НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.08.2022 920

Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас

Ми зібрали добірку рецептів святкових страв, котрі ідеально пасують до Маковія.

96_main_new.1533154362_14.08.22

Медовий Спас чи Маковій у 2022 році святкують 14 серпня. Це свято відкриває сезон серпневих Спасів, після якого буде ще Яблучний і Горіховий. Традиційно на це свято їдять освячений мед і страви з медом; не менш популярним є і мак, котрий, за повір'ями, у цей день зміцнює здоров’я тих, хто його їсть. Тож, відповідно, головними стравами цього свята є різні десерти з маком чи медом у головній ролі. Пише НВ. 

Медовик — рецепти

Якщо ви хочете влаштувати справжнє свято, приготуйте медовик. Цей торт є улюбленим десертом багатьох людей, а Медовий спас — ідеальний привід побалувати себе. Рецепт Медовика є майже у кожного кулінара, тож ми наведемо кілька.

Перший рецепт — найбільш базовий варіант, котрим поділилася кондитерка Ліза Глінська.

Інгредієнти для коржів:

  • 9 яєць
  • 200 г цукру (1 стакан об'ємом 250 мл) до яєць
  • 100 г цукру (0,5 склянки об'ємом 250 мл) для карамелі
  • 150 г меду (4,5 ст. л) — Єлизавета Глінська використовує гречаний
  • 8 г харчової соди (0,5 ч. л з гіркою)
  • 500 г борошна (3 склянки об'ємом 250 мл + 1 ст. л)

Для крему:

  • 500 мл молока (2 склянки об'ємом 250 мл)
  • 2 яйця
  • 25 г борошна (1 ст. л з гіркою)
  • 25 г кукурудзяного крохмалю (1 ст. л)
  • 80 г меду (2 ст. л + 1 ч. л)
  • 50 г вершкового масла (жирність не менше 82%)
  • 50 г цукру (2 ст. л з гіркою)
  • 300 г сметани жирністю 20−30%

Як приготувати торт, читайте за посиланням.

Євген Клопотенко додав до торта трохи пікантності за рахунок смородини.

Інгредієнти для коржів:

  • 450 г борошна
  • 3 ст.л. меду
  • 100 г цукру
  • 100 г вершкового масла 82%
  • 3 яйця
  • 1/3 ч.л. солі
  • 1 ч. л. соди без гірки

Для крему:

  • 700 г сметани 21%
  • 200 мл вершків 33%
  • 150 г цукрової пудри
  • 100 г смородини
  • 5 гілочок м’яти для декору

Повний рецепт читайте за посиланням.

Ліза Глінська також має рецепт ягідного медовика, але вона готує його з малиною.

Маковий рулет — рецепти

Ще одна характерна страва як для української кухні загалом, так і для Маковія зокрема — рулети з маком. Це здобне тісто з маковою начинкою мало кого лишає байдужим.

Інгредієнти:

  • 3 ст. борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 1 куряче яйце
  • 150 г цукру
  • ½ ст. кефіру
  • 1 ч.л. соди
  • оцет для гасіння (за бажанням)
  • 250 г маку
  • ½ ч.л. кориці
  • 1 жовток для змащування рулету
  • Родзинки за бажанням і смаком
  • Цукрова пудра для прикраси

Повний рецепт читайте за посиланням.

Також ви можете приготувати рулет Маківник за перевіреним рецептом шеф-кухарів із кулінарного видання Chef’s Pencil.

Інгредієнти для тіста:

  • ½ склянки теплої води
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 ст.л. дріжджів
  • 3 склянки борошна
  • ½ склянки цукру
  • 6 ст.л. м’якого вершкового масла
  • 1 збите яйце
  • 1 лимон
  • 1 чашка теплого молока

Для макової начинки:

  • 3 склянки маку
  • 1 склянка киплячого гарячого молока
  • 6 ст.л. вершкового масла
  • ⅔ склянки цукру
  • 5 ст.л. меду
  • ½ ст.л. ванілі
  • ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок
  • ⅔ склянки дрібно нарізаних волоських горіхів
  • 1 яйце
  • 40 г хлібної крихти

Інструкції з приготування Маківника шукайте за посиланням.

Макове печиво — рецепти

Маковійчики — найпростіший десерт Медового спасу, адже це фактично базове печиво із додаванням маку. Готується воно дуже швидко й просто, тож навіть якщо ви не звикли готувати складні страви, ця вам вдасться.

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 150 г цукру
  • 2−3 ст.л. маку
  • 1 ч.л. ванільного цукру
  • ½ ч.л. розпушувача
  • 1 дрібка солі
  • 1 лимон за бажанням

Повний рецепт шукайте за посиланням.

Другий вид печива — шулики.

Ця традиційна страва складається з поламаного пісного коржа і маково-медової заправки.

Інгредієнти:

  • 1 яйце
  • борошно
  • вода
  • 200 г маку
  • 6 ст. л. цукру
  • 0,5 л води
  • мед

Як приготувати макові шулики, читайте за посиланням.

Кіфлики — страва, котра не є специфічною для Медового спасу, але має макову начинку і є питомо українською. Тож ми не можемо не порадити ще й цей рецепт від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти для тіста:

  • 320 г пшеничного борошна
  • 260 г кукурудзяного борошна
  • 200 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 350 г сметани
  • 10 г сухих дріжджів
  • 3 ст. л. цукру
  • дрібка солі
  • за бажанням 1 жовток (для змащування)
  • за бажанням цукрова пудра

Для начинки:

  • 400 г слив
  • 200 г цукру
  • 50 мл води
  • 3 ст. л. маку (+ для посипання)
  • 3 ст. л. крихт волоського горіха

Повний рецепт кіфликів читайте за посиланням.

Оценка материала:

5.00 / 2
Від медовика до маковійчиків. П’ять страв, котрі варто приготувати на Медовий Спас 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
14.08.2022 920
Еще материалы раздела «Суспільство»