НОВИНИ ДНЯ: Чому ІД вибрала Росію за ціль і чи є можливість нових терактів у РФ – відповідь Невзорова  Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощівсі новини дня
Політика
Світ
14.08.2022 823

Можуть образити і заарештувати: в РНБО розповіли, як білорусів карають за спілкування державною мовою

Попри державний статус білоруської мови, за її використання сьогодні в країні можуть заарештувати.

На думку самопроголошеного президента та друга Путіна Олександра Лукашенка, "білоруська мова – бідна мова", тому політика держави спрямована на її витіснення. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

За переписом 2019 року, лише 61,2% населення вважає білоруську – рідною. Вивчення національної мови в шкільній програмі обмежене. Є лише кілька білоруськомовних шкіл.

За спілкування рідною мовою у Білорусі людину можуть навіть заарештувати.

Так, 12 серпня за розмову на вулиці білоруською мовою затримано краєзнавця І. Хмару.

У червні затримано тіктокера "lexmas", який записує відео білоруською для 58 тис. глядачів.

"Минулого року в Мінську на 15 діб заарештували пенсіонера, на якого поскаржилися сусіди, що він "дістав усіх своєю білоруською мовою". Тоді ж кілька пенсіонерок оштрафували за читання білоруських класиків у вагоні електрички. Одну з бабусь засудили на 17 діб", - йдеться у повідомленні.

Через таку політику багато білорусів вживають мову як демонстрацію незгоди з діями Лукашенка, що є відносно безпечною формою протесту.

Нагадаємо, Лукашенко поставив білоруську мову на друге місце після російської.

Оценка материала:

5.00 / 2
Можуть образити і заарештувати: в РНБО розповіли, як білорусів карають за спілкування державною мовою 5.00 5 2
Політика / Світ
14.08.2022 823
Еще материалы раздела «Світ»