НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконуєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.08.2022 1837

Скільки та як зберігати гречку, рис, манку і інші крупи

Під час війни проблема запасання продуктів стала як ніколи актуальною. Крупи - один із найпопулярніших товарів, які українці купують на прилавках магазинів.

Однак, потрібно також знати скільки та як зберігати гречку, рис, манку тощо, щоб вони не зіпсувалися. Пише ТСН.ua.

Як правильно зберігати гречку, рис та інші крупи

Насамперед, дуже важливо стежити за температурою та рівнем вологості. Різкі перепади температур для будь-якої крупи не рекомендуються. Тобто в приміщенні не повинна темперарута повітря сильно залежати від часу доби.

Рівень вологості повинен зберігатися в межах 60-70%. А температура становити не менше 5 градусів вище нуля.

Також не забувайте перевіряти температуру та вологість самої крупи. Якщо ви зберігаєте рис чи гречку у мішечках, не забувайте перевертати крупу раз на тиждень. Якщо в банках чи інших доступних місцях - можна і частіше.

Чому крупа може зіпсуватися: основні причини

Дуже важливо слідкувати за запахом та зовнішнім виглядом крупи, щоб вчасно побачити, що вона зіпсувалася або починає псуватися:

  1. Неприємний смак - ви надто довго зберігаєте крупу і вона вже "задежалася". Тому смакові та хімічні властивості рису чи гречки почали змінюватися.
  2. Поганий запах - з'являється через неналежні умови зберігання або недотримання правил "сусідства".
  3. Поява плісняви - ця проблема з'являється, якщо не дотримуватися температурного режиму чи рівня вологості. Також вона псує крупи, коли в приміщенні погана вентиляція.
  4. Зміна кольору - ця причина також криється в надто довгому часі зберігання, а ще крупа змінює колір, коли на неї потрапляє сонячне світло.

Скільки можна зберігати гречку, рис та інші крупи

Якщо дотримуватися всіх правил зберігання, термін придатності для різних видів круп такий:

  • вівсяні пластівці - не більше пів року;
  • рис - від 16 до 18 місяців;
  • гречка - приблизно 20 місяців;
  • вівсяна, пшенична, манна та кукурудзяна крупи - 4-10 місяців.

Оценка материала:

5.00 / 3
Скільки та як зберігати гречку, рис, манку і інші крупи 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
16.08.2022 1837
Еще материалы раздела «Суспільство»