НОВИНИ ДНЯ: Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьманивсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.08.2022 689

Україна повертає акциз на паливо, це дозволить відновити інфраструктуру і майже не позначиться на роздрібній ціні – МІУ

МІУ пропонує повернути знижені акцизи на бензин і дизель та залишити пільговий ПДВ.

Кабінет Міністрів підтримав законопроект про зміни до Податкового кодексу України, яким передбачається часткове повернення ставок акцизу на паливо, що діяли до повномасштабного вторгнення. Пише ТСН. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.

Відомство ініціювало часткове повернення ставок акцизу на бензин і дизель на рівні 100 євро/1000 літрів. До повномасштабного вторгнення ставки на бензин і дизель становили 213,5 і 139,5 євро відповідно, тобто майже в два і півтора рази більше, йдеться в повідомленні. При цьому в Євросоюзі мінімальний рівень акцизу встановлюється Директивою 2003/96/ЄС і на сьогоднішній день мінімальна ставка акцизу на бензин по ній становить 359 євро за 1000 літрів.

"Таким чином, пропоновані ставки нижче тих, які обов'язкові для країн членів ЄС. Наприклад, у Німеччині ставка акцизу на бензин становить 654,5 Євро, Польщі – 276,8 Євро, Румунії – 373,3 євро, а в Словаччині – 555 Євро. При цьому пільговий податок на додану вартість на паливо на рівні 7% зберігається. До березня цього року діяла ставка 20% ПДВ на паливо", - наголошується в релізі МІУ.

Нагадаємо, у березні Верховна Рада скасувала акцизи на пальне. Це рішення було обумовлено кризою на ринку палива, викликаною світовою паливною кризою і атаками Росії на інфраструктуру для зберігання і транспортування енергоносіїв. З липня ситуація на ринку пального стабілізувалася. Для цього були введені заходи щодо спрощення логістики пального, забезпечені умови для великих довгострокових контрактів як для бізнесу, так і для державного сектора.

"Скасування акцизу було вимушеним і своєчасним рішенням, яке, серед іншого, допомогло стабілізувати ситуацію на ринку палива. Зараз гравці ринку адаптувалися і ми можемо повернутися до нормального функціонування фіскальних інструментів. За нашою пропозицією, ставки акцизу істотно менше тих, які діяли до повномасштабного вторгнення. Крім того, зберігається діюча зменшена з 20% до 7% ставка ПДВ. Акциз, хоч і в урізаному вигляді, дозволить провести мінімальні ремонти, перш за все, мостів і поліпшить ліквідність всієї фінансової системи держави", – прокоментував Міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

За розрахунками Міністерства інфраструктури, часткове повернення акцизів на дизель і бензин на тлі зниження цін на нафтопродукти на світових ринках матиме мінімальний вплив на роздрібну вартість.

Оценка материала:

5.00 / 2
Україна повертає акциз на паливо, це дозволить відновити інфраструктуру і майже не позначиться на роздрібній ціні – МІУ 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
16.08.2022 689
Еще материалы раздела «Економіка»